вівторок, 18 грудня 2007 07:02

В армії Віталієві Січевському відбили селезінку

  Віталій Січевський із батьком Олександром на виході із зали суду у Вінниці. На засідання вони приїхали з міста Світловодськ Кіровоградської області
Віталій Січевський із батьком Олександром на виході із зали суду у Вінниці. На засідання вони приїхали з міста Світловодськ Кіровоградської області

Минулого вівторка військовий суд Житомирського гарнізону розглядав справу 19-річного Віталія Січевського. Через бійку в армії він залишився без селезінки. Хлопець вимагає покарати колишнього однополчанина Миколу Паламарчука, 18 років. Судова тяганина триває два місяці.

— Зараз на суді вигадують таке, що й у голову не вкладається, — каже Січевський перед засіданням. — Ніби я впав сам, коли тікав із частини, й ніхто в цьому не винен.

Віталій родом із райцентру Світловодськ Кіровоградської області. Його 44-річний батько Олександр Миколайович працює водієм маршрутки, мати Людмила Миколаївна, 39 років, — продавчиня магазину. Має на рік молодшу сестру Оксану. Хлопець хотів бути офіцером, тому після закінчення профтехучилища вступив до Полтавського військового інституту зв"язку.

— Першу сесію завалив і пішов до армії, — каже він.

Служив Віталій у селищі Вакулинці під Полтавою. Згодом його перевели до частини А0707 окремого батальйону радіоелектронного зв"язку генерального штабу Збройних сил України, що в райцентрі Гайсин на Вінниччині. Січевський був найстаршим солдатом. Йому доручали проводити вечірню перекличку, слідкувати за молодшими.

— Увечері 30 серпня ми ходили на вечірню прогулянку, — згадує Віталій. — Усі співали стройові пісні, а Коля мовчав. Я зробив йому зауваження. Увечері підійшов розібратися, а він мене влупив у живіт. Під ребром зліва заболіло.

Молодший сержант Дмитро Дітлашок бачив бійку, однак командирові не доповів.

— Не надав цьому значення, — пояснює сержант на суді. — Як вони розійшлися — не бачив, бо пішов напитися води.

Наступного дня біль не минув. Січевський думав, що отруївся. Випив чотири таблетки. А ввечері знову побився з Паламарчуком.

Лікарі сказали: якби приїхав на годину пізніше, не вижив би

— Курив. Підсів Паламарчук із рядовим Клімчуком. Коля кинув бичок повз урну. Я шарпнув його за ліву руку — щоб прибрав. У відповідь він знову поліз битися, — каже Віталій.

Після бійки хлопець звернувся до медичної частини. У ніч на 1 вересня у військовому шпиталі йому вирізали селезінку.

— Лікарі сказали: якби приїхав на годину пізніше, не вижив би, — розводить руками Олександр Миколайович, батько Віталія. — У нього був розрив селезінки і внутрішня кровотеча. Син втратив два літри крові.

У шпиталі солдат пролежав до дембеля — 16 жовтня. Потім подав заяву до суду.

— Командування військової частини не раз намагалося приховати злочин, — говорить заступник прокурора гарнізону Іван Клем"юк. — Постійно вмовляли солдатів не розповідати правди, говорити, що постраждалий впав зі сходів. Згодом створили версію, що Січевський звалився з паркану, коли перелазив його.

У частині провели внутрішнє розслідування. Офіцери запевняють, що Віталій стрибав через паркан, коли тікав у самоволку. Саме тому й покалічився. У суді майор продемонстрував розірваний шнурок.

— Та я його порвав за два тижні до цієї історії! — вигукує Січевський.

Він хоче, щоб Паламарчука покарали, а військова частина виплатила 40 тис. грн страховки.

— Нам жодної копійки не виплатили, — обурюється мати Віталія.

Микола Паламарчук запевняє, що бійки не було.

Йому загрожує до п"яти років в"язниці. Однак суддя рішення не приймає. Наступне засідання відбудеться 18 грудня.

Зараз ви читаєте новину «В армії Віталієві Січевському відбили селезінку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути