пʼятниця, 22 червня 2007 07:03

Рейдери намагаються встановити контроль над столичним ринком будівництва

За даними експертів Українського союзу промисловців та підприємців, із 2004 року в Україні зафіксовано понад 2 тис. випадків рейдерства. Насправді це поняття в нашій країні використовують не за призначенням, адже "рейдерство" означає цивілізовану боротьбу за активи підприємств із використанням судових механізмів.

На жаль, в Україні досі не було жодного випадку цивілізованої рейдерської діяльності. Те, що відбувається у нас, в інших країнах називається бандитизмом. І страждають від нього не лише підприємства малого та середнього бізнесу, а й потужні та успішні компанії.

Однак коли підприємство перебуває у занепаді й з"являється інвестор, який скуповує акції, піднімає виробництво, впроваджує сучасні технології, забезпечує роботою сотні й тисячі людей — це теж, у певному сенсі, рейдерство. Тільки цивілізоване, що спрямовано на розвиток. Існує й інший вид — насильницьке рейдерство. У цьому випадку в компанії, яка міцно стоїть на ногах, займає певний сегмент ринку, активно розвивається, — починаються проблеми. Найрезонанснішими прикладами рейдерства в Україні були спори щодо різних обленерго, ТОВ ТРК "Студія "1+1", ВАТ "Дніпропетровський центральний ринок "Озерка" тощо.

Черговим підприємством у цьому сумному списку став трест "Київміськбуд-2". Його було засновано 1947 року. Компанія є гідним гравцем на ринку будівництва, а отже, і привабливою мішенню для рейдерів. "Київміськбуд-2" має все необхідне для виконання будь-якого замовлення на спорудження або реконструкцію різноманітних об"єктів. За час існування трест звів та здав у експлуатацію понад дві тисячі споруд різного призначення. Нині будівельна компанія забезпечує роботою близько 1600 осіб, справно сплачує податки та заробітну плату своїм працівникам.

1995 року будівельний трест став відкритим акціонерним товариством, розподіливши акції, в основному, серед трудового колективу. Це найбільше заохочення до того, аби працівники цінували свою роботу і відчували тісний зв"язок із компанією. І робота тресту справді була напрочуд ефективною — будувалися об"єкти, оновлювалися фонди, скуплялося нове устаткування тощо.

72 відсотки акцій "Київміськбуду-2" перебувають у чужих руках

Однак 25 травня цього року Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області ухвалив рішення списати 72% акцій підприємства "Київміськбуд-2" на користь одного із міноритарних акціонерів. Акції були списані з інших акціонерів на підставі того, що вони нібито публічно заявляли про своє бажання їх продати, а після того як позивачка передала кошти посереднику, — начебто не виконали попередні домовленості щодо продажу.

Відповідачем був той самий посередник, а акціонери, які втратили свої акції, були формально залучені до процесу як треті особи. "Формально" — тому що виклику в судове засідання вони не отримували, жодного наміру продавати акції свого підприємства не виявляли, і взагалі дізналися про цю ситуацію від компанії-реєстратора вже після того, як акції були списані.

Неважко помітити у цій ситуації ознаки класичної рейдерської схеми: рішення виносить суд іншої області; реєстратор підозріло швидко це рішення виконує; в суді виступають особи, які зацікавлені в однозначному вердикті.

Мабуть, дізнавшись про те, що рішення оскаржуватиметься в апеляційному порядку, перелічені ознаки помітила й суддя, яка ухвалювала рішення в першій інстанції. Саме тому 14 червня вона скасувала його за нововиявленими обставинами своєю ж ухвалою. Однак було пізно: протягом одного дня, з моменту зарахування акцій на рахунок позивачки, вони були перераховані "ланцюжком" на інших осіб. Вочевидь, далі рейдери намагатимуться доводити в судах, що ці особи є добросовісними набувачами акцій, "забуваючи" про те, що з самого початку заволодіння цими цінними паперами було пов"язано із заздалегідь розробленою аферою.

Зараз ситуація для "Київміськбуду-2" залишається загрозливою, адже й досі 72% акцій перебувають у чужих руках. Будівельний трест намагається використовувати всі засоби для протидії можливому силовому захвату підприємства: подає скарги до судів, звертається до державних структур із проханням посприяти у боротьбі з беззаконням, повідомляє про можливі загрози правоохоронні органи.

Залишається сподіватися, що правоохоронці, антирейдерські структури й вищі посадові особи держави звернуть увагу на становище, в якому опинився один із найперспективніших будівельних трестів столиці. Адже якщо захоплення цього підприємства буде вдалим, постраждають передусім ті, хто очікує на завершення будівництва житлових будинків, шкіл, лікарень — тобто громадяни і організації, які не повинні страждати від того, що комусь закортіло прибрати до рук привабливу компанію.

Зараз ви читаєте новину «Рейдери намагаються встановити контроль над столичним ринком будівництва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути