пʼятниця, 16 листопада 2007 07:13

"ПриватБанк" заплатить Петрові Олексюку шість тисяч гривень

  Петро Олексюк відмовився заповняти банківський бланк російською мовою
Петро Олексюк відмовився заповняти банківський бланк російською мовою

ПідполковникУ у відставці Петрові Олексюку, 51 рік, комерційний банк "ПриватБанк" має заплатити 6 тис. грн. Таке рішення минулого вівторка виніс міськрайонний суд міста Васильків, що на Київщині. Банк визнали винним у тому, що протягом чотирьох днів не видавав гроші через те, що Олексюк заповнив бланк українською мовою.

— Ну, ви просто уявіть собі, — обурюється Петро Іванович, чекаючи суддю. Тісна зала засідань заповнена. Олексюка прийшли підтримати колишні колеги, працівники Васильківського осередку "Просвіти", журналісти. — Я подаю заяву, а вони мені "напишите на человеческом языке, вы что, не такой, как все?". Інакше грошей мені не бачити. І це на 15-му році незалежності України!

Петро Олексюк народився у Вінниці. Ходив у російськомовний дитсадок, закінчував російську школу, з одногрупниками медичного інституту теж спілкувався російською. Каже, що до 28 років українською майже не говорив.

— Переклинило в армії, — згадує чоловік. — Служив на Далекому сході — Владивосток, Усурійськ. Їду якось в автобусі, а до мене чоловік звертається українською мовою. Виходжу у селі — а там усі так розмовляють. Запитую в одного чоловіка, чому. А він відповідає: "Ми вихідці з України. Мій дід у 1903-му три роки на волах сюди добирався". Мені стало соромно.

Відтоді Петро Іванович говорить лише українською. Після армії служив військовим лікарем у медичних частинах Старокостянтинова Хмельницької області, Первомайська Миколаївської, Вінниці. Із дружиною Лілією, якій нині 38 років, та 11-річним сином Іваном жили у військових гуртожитках, винаймали квартири. Наприкінці серпня 2005-го Олексюка перевели до військової частини А0820 до Василькова.

— У зв"язку з переводом затримали зарплату за вересень, — згадує Петро Іванович. — Гроші закінчились, а позичити було ні в кого — колеги самі сиділи без грошей, знайомих ще не було. Позичав по гривні–дві, але їх вистачало лише на транспорт.

Попросив дружину вислати грошей. Лілія Юріївна через "ПриватБанк" переслала 100 грн.

— 11 жовтня я прийшов у Васильківське відділення, — розповідає чоловік. — Мені кажуть: ваші гроші є, заповніть бланк. Я все виконав, подаю операторові. А у відповідь — "вы что, особенный, пишите человеческим языком", і жбурнула бланк назад. Сказали, що програма не сприймає українських літер. Грошей не віддали.

Петро Іванович відмовився переписувати бланк і наступного дня поїхав у Київський офіс "ПриватБанку".

— Чотири дні добивався своїх грошей, — згадує Олексюк. — Сидів голодний, закінчився навіть чай, на роботу три кілометри ходив пішки. Обривав фрукти на деревах, заварював калину.

15 жовтня йому нарешті видали 100 грн. Олексюк написав листа у центральний офіс "ПриватБанку" до Дніпропетровська, вимагав пояснень.

— Вони з мене знущалися. Я їм запит українською мовою, а вони — відповідь російською, — обурюється Петро Іванович.

Весною 2006-го він 21 день лікував нервовий зрив. А потім подав на "ПриватБанк" до суду. Вимагав відшкодувати 5 млн грн моральних збитків. Відбулося понад десять засідань. Банківські юристи запевняли, що голодував Олексюк із власної волі. Мовляв, він добре знає російську й лише через власні принципи не переписав бланк.

Нині Петро Іванович живе з родиною у Вінниці, хоч прописаний у Василькові. Вийшов на пенсію, чекає на квартиру. Каже, що оскаржуватиме рішення суду й вимагатиме більшої компенсації.

Зараз ви читаєте новину «"ПриватБанк" заплатить Петрові Олексюку шість тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути