четвер, 02 грудня 2010 03:00

"Після наїзду прокурора я змушений звільнити 300 людей"

Автор: фото: Роман ЗАПОРОЖЧЕНКО
  Аркадій Корнацький
Аркадій Корнацький

"Зараз почався той самий 1937 рік. Постійні нальоти міліції, прокуратури, різних інспекцій. Проти чесних, ні в чому не винних людей безпідставно порушують кримінальні справи, роблять злочинцями, можуть забрати все, — каже 57-річний Аркадій Корнацький, співзасновник товариства "Агрофірма Корнацьких". — Приміром, через наїзд обласного прокурора я звільнив близько 300 людей. Усі вони мають родини. Зараз стають на біржу".

Аркадій Олексійович родом із села Чаусове Друге Первомайського району Миколаївської області. 30 років працює юристом, спеціалізується на земельному праві. Із 1998 року із батьками займається сільгоспвиробництвом. 2002 року заснували товариство "Агрофірма Корнацьких". Вирощують пшеницю, ріпак, сою, ячмінь, соняшник, кукурудзу.

— Спочатку ми землю купували, коли ще не діяв мораторій на продаж, — розказує. — Потім розширювалися за рахунок оренди. Зараз маємо більш як 15 тисяч гектарів. Договори оренди на 50 років. На оформлення всіх необхідних документів витратили понад 5 мільйонів гривень. Усе законно, ні в кого не виникає ніяких претензій. Працювали самі і давали людям.

Уперше тиск із боку влади Корнацькі зазнали 10 років тому.

— Тодішній президент Леонід Кучма дав наказ прокуратурі посадити тих, хто скупив землю в селі, — продовжує Аркадій Олексійович. — Тобто моїх батьків. 29 серпня 2000 року він привселюдно заявив, що є його указ, який забороняє купувати землю. Хоч насправді тоді діяв його ж указ №666, який дозволяв вільно і без обмежень купувати сертифікати на землю для товарного сільгоспвиробництва. Ті, хто видають закони — насправді їх не знають.

За фактом порушили кримінальну справу. Потім її закрили за відсутністю складу злочину. Аркадію Олексійовичу довелося дійти аж до Європейського суду у справах людини.

— Боротьба тривала аж до 2004 року. А зараз — ще гірше. Улітку цього року на товариство посипалися різні перевірки: екологи, земельні інспектори, з архітектурно-будівельного контролю. З усього видно, що діють на замовлення і відчувають безнаказаність.  Нічого протизаконного не знаходили, тому почали фальсифікувати. Головний державний інспектор райземвідділу написав акт, що начебто директор товариства Олег Кирилюк захопив так звані проектні дороги. Що таке проектні дороги і де мають бути ці проектні дороги — не знає ніхто. Ні в Держкомземі, ні у прокуратурі. Навіть на актах інспектора не показано, що ж конкретно захопив директор.

На підставі актів обласна прокуратура порушила проти Кирилюка кримінальну справу. Йому загрожує до трьох років обмеження волі.

— Коли слідчий прокуратури захотів вилучити документи товариства — я призупинив його діяльність. Робітників звільнив. Іншого виходу не бачу.

Корнацький вимагає закрити кримінальну справу проти директора за відсутністю складу злочину.

— І обов'язково покарати всіх, хто причетний до цього нальоту. Безпосередньо обласного прокурора Миколу Стоянова, усіх його поплічників із Первомайської прокуратури, земельної інспекції, суддів.

Подібний тиск відчули й інші сільгоспвиробники.

— Я був власником і директором приватного сільськогосподарського підприємства імені Тараса Шевченка, — каже 60-річний Альберт Ельсон. Його фірма орендувала майже 4 тис. га в Первомайському районі. — Проти мене теж порушили справу, що захопив проектні дороги. І теж ніхто не показав, де ж ті дороги є. Навіть на карті. Зараз арештували все моє майно, посадили на підписку про невиїзд. Незважаючи на те, що підприємство я ще півроку тому продав.

Нещодавно судили і 52-річного Володимира Сироту, директора Романівської філії товариства "Райз-Максимко" в Сумській області. Він також пояснював, що не міг орендувати проектні дороги, бо їх не існує. Його визнали винним.

— Сирота здався, бо йому легше заплатити гроші. Вони не його, а "Райзу", — каже Корнацький. — Не розуміє, що його судимість — пляма на все життя. І діти у всіх анкетах писатимуть — батько судимий. А ще він увімкнув лічильник — сьогодні безпідставно судили за неіснуючі земельні порушення, завтра навішають екологічні, будівельні, санітарні, пожежні. Чесні хлібороби стануть особливо небезпечними рецидивістами.

Зараз ви читаєте новину «"Після наїзду прокурора я змушений звільнити 300 людей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути