субота, 12 квітня 2008 07:10

Першокурсниця Ольга Жагаляк загинула на атракціоні

Автор: фото надав Світозар Серкез
  Ольга Жагаляк (ліворуч) із подругою в потязі дорогою зі Львова до Харкова
Ольга Жагаляк (ліворуч) із подругою в потязі дорогою зі Львова до Харкова

Лікарі не змогли врятувати життя львів"янки 17-річної Ольги Жагаляк. Вона у вівторок увечері зірвалася з атракціону в Харкові. 10 квітня дівчина померла.

Першокурсниця фізичного факультету Львівського університету ім. І. Франка з друзями приїхала до Харкова святкувати День фізфаку Харківського університету ім. Каразіна.

— Зі Львова приїхало 10 чоловік. Нас так гарно зустріли, повели в гуртожиток. Там вийшли до нас із короваєм, — розповідає студент другого курсу львівського фізфаку Світозар Серкез. — А ввечері ми пішли гуляти містом.

У парку ім. Горького харків"яни запропонували гостям покататися на атракціоні "Матрікс". Він крутиться навколо осі, нахиляється вправо-вліво й піднімається-опускається. Львів"яни спочатку відмовлялися, та згодом погодилися.

— Олю ледь вбалакали. Вона жах як не хотіла, — згадує Світозар.

— Людей було мало. Нас посадили на крісла: троє навпроти трьох. Прикріпили залізними поручнями, що кидають через голову, й прищіпили залізними ланцюжками, — згадує студентка харківського фізфаку Оксана Нечитайло. — Та щільно вони нас не прижимали. Сиділи ми досить вільно. Коли почали крутити, нас кидало в різні боки. Я постійно сповзала вниз. Бачила, що всі трималися з останніх сил. Хлопці, які сиділи навпроти, притримували мене ногами, аби не вилетіла.

На другій хвилині, коли карусель робила другий оберт, одна з дівчат закричала, що більше не може, що їй страшно. Повернулася до Олі, та її на місці вже не було. Дівчина почала кричати: "Зупиніть качелі, немає людини!".

— Оля вилетіла боком, вдарилася головою об стіну за атракціонами і впала догори обличчям, — розповідає Оксана Нечитайло. — Коли ми підбігли, вона була при свідомості, але в шоковому стані. Ні на що не скаржилася. Із рота у неї йшла кров.

"Швидка" прибула через 40 хв. Водій ніяк не міг заїхати до парку. Дівчині вкололи знеболювальне й доправили до лікарні. Оля Жагаляк одразу потрапила на операційний стіл — у неї був розрив печінки, струс мозку й перелом руки. Їй зробили три операції.

— Лікарі виходили з операційної й говорили, що шанси вижити в неї — один відсоток, — каже Світозар Серкез. — Оля втратила більше трьох із половиною літрів крові. Потім їй стало краще. У середу придбали найкращі препарати, зупинили кровотечу.

Студенти здавали гроші та кров. До лікарні прийшли майже 40 людей. Та в четвер зранку в Олі почав знижуватися тиск, перестали працювати майже всі внутрішні органи. Саме тоді приїхали її батьки. Вони добиралися добу з пересадкою в Києві. Того ж дня пізно ввечері дівчина померла.

"Швидка" прибула через 40 хвилин

— Оля з дитинства страшенно боялася атракціонів, — розповідає її батько Іван Жагаляк, схиливши голову. — Неможливо було її затягти. І сідала вона тільки на самі нешвидкі.

Після смерті Олі батьки одразу забрали її до Львова. У них залишилася молодша донька.

Студенти переконані, що в смерті Олі Жагаляк винні власники атракціону. Кажуть, втриматися на ньому було важко. Спеціалісти Держгірпромнагляду говорять, що дозволу на експлуатацію "Матріксу" вони не давали. Сезон роботи атракціонів мав розпочатися 1 травня.

— Цей "Матрікс" було виготовлено 2004 року, заводського номера на ньому немає. Це дивно. Не було технічного огляду після діагностики, — каже Ігор Падалко з харківського управління Держгірпромнагляду.

Головний інженер парку ім. Горького Олег Гріненко запевняє, дівчина винна сама:

— Вона встала на повний зріст, розвернулася спиною, і її викинуло з атракціону. Якщо людина сидить, то атракціон влаштований так, що її притискує до сидіння, й вона не може вискочити.

Власник атракціону Гарник Акопян стверджує, дівчина відпускала під час руху руки з поручнів і не трималася:

— Я дзвінками попереджував, аби вели себе нормально. Та ніхто не реагував.

Люди в парку кажуть, що студенти були напідпитку. Вони це заперечують.

— Ми не були п"яні, коли приїхали до парку. Тільки коли зустрічали львів"ян, відкрили пляшку червоного вина. Тому що негарно зустрічати гостей з порожніми руками, — говорить харків"янка Оксана Рябоконь. — Але компанія в нас була велика, всі просто пригубили, символічно, за зустріч. Олі дісталося максимум грамів 40. Але в парк ми пішли через кілька годин, і на той час уже все вивітрилося. Та й лікар, коли до нас виходив, сказав, що алкоголю в крові не знайшли.

Міська прокуратура вирішує, чи порушувати кримінальну справу.

Зараз ви читаєте новину «Першокурсниця Ольга Жагаляк загинула на атракціоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути