Ексклюзиви
пʼятниця, 23 грудня 2011 06:00

Микола Мацьків помер від ускладнень після кору

Автор: Фото з архіву родини Мацьківих
  Микола Мацьків з села Вороблевичі Дрогобицького району Львівської області двічі був щеплений проти кору, однак його організм не виробляв антитіла до вірусу
Микола Мацьків з села Вороблевичі Дрогобицького району Львівської області двічі був щеплений проти кору, однак його організм не виробляв антитіла до вірусу

Миколі Мацьківу із села Вороблевичі Дрогобицького району на Львівщині 15 грудня мало б виповнитися 16 років. 3 грудня він помер у реанімації обласної інфекційної лікарні. Туди хлопця привезли з Дрогобицької дитячої лікарні вночі 19 листопада з діагнозом двостороння пневмонія через ускладнення після кору.

У Вороблевицькій амбулаторії кажуть, Микола був щеплений проти кору двічі: в рік і в 6.

— У нашому селі всі діти того року народження мали щеплення, — каже головлікар амбулаторії 39-річна Світлана Коваль. — 15 листопада до нас звернулася мама Миколи. Каже, у сина третій день тримається температура до 40, не збивається. Тоді не було явних ознак кору. Ми виписали противірусні препарати.

Через три дні Мацьківи знову викликали фельдшера. На тілі з'явилася дрібна червона висипка. Миколу направили у Дрогобицьку лікарню, за 14 км від села. А через 2 год. його відвезли до Львова.

У Вороблевичах живуть 1839 осіб.

— За два місяці у селі захворіли на кір 12 людей. Переважно підлітки. Вони найважче переносять недугу. Однак ускладнень не було ні в кого, крім Мацьківа, — говорить Світлана Романівна.

На похорон Миколи 5 грудня зійшлося все село.

— Коля був дуже файною дитиною. Скільки раз помагав мені нести тяжкі сумки з автобуса, — згадує сусідка Мацьківих 64-річна Ганна Марич. — А роботягою яким був. Брав косу і з татом в полі косив із ранку до обіду. Не на свій вік був зрослим. Любив голубів дуже. Бачила, як годував, примовляв до них. Тато в них безробітний. Мама — залізничник. Батьки порядні. Не п'ють, мирно жиють. Ше мають одного сина, Тараса. Ходить у восьмий клас. Він тоже в той час захворів на кір. Але, дякувати Богу, обійшлося. Матері їхній, Іванці, на похороні кололи заспокійливе. Схудла і біла, як смерть. Звинувачує себе, що не зразу відвезла його до Львова.

— 90-95 відсотків щеплених людей мають сталий, набутий імунітет до кору, — пояснює Ірина Микичак, заступник начальника обласного управління охорони здоров'я. — На жаль, Микола потрапив до тих 5 відсотків, у яких не виробляються антитіла до цієї вірусної хвороби.

За 10 місяців 2011 року в Україні зареєстрували 193 випадки кору. Протягом листопада-грудня  — 611. Захворюваність зростає що п'ять-шість років. 2001-го на кір в Україні захворіли майже 17 тис. осіб, а 2006-го — понад 42 тис. Тепер найбільше хворих у західних областях. Прогнозують, що кір набиратиме обертів до березня в інших регіонах. Недуга передається повітряно-крапельним шляхом. Дає ускладнення на органи дихання, очі, вуха.

Зараз ви читаєте новину «Микола Мацьків помер від ускладнень після кору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути