четвер, 02 жовтня 2008 21:56

Микола Костюченко перевіз дружину на хутір

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Колишні львів’яни Микола та Оксана Костюченки п’ять років тому переїхали на хутір Ровінь поблизу села Довге Дрогобицького району на Львівщині. Їхній молодший син Богдан ходить у сільську школу
Колишні львів’яни Микола та Оксана Костюченки п’ять років тому переїхали на хутір Ровінь поблизу села Довге Дрогобицького району на Львівщині. Їхній молодший син Богдан ходить у сільську школу

"Маршрутка зі Стрия їздить двічі на день.  Виходите перед мостом, не доїжджаючи до села Сопіт. Купіть мені буханку хліба", — запрошує художник Микола Костюченко, 46 років. П"ять років тому він перевіз свою родину зі Львова на хутір Ровінь поблизу села Довге у Дрогобицькому районі.

Костюченко зустрічає біля моста через річку Стрий. Довге волосся зав"язане. Хвилин 20 ідемо вздовж річки, зупиняємося на галявині, вкладеній бетонними плитами.

— За радянських часів тут почали будувати електростанцію, — пояснює. — Село мали відселяти й затоплювати. Кажуть, водосховище мало бути тільки прикриттям, під ним хотіли розташувати ядерні боєголовки. Але після Чорнобиля роботи припинили.

Піднімаємося на пагорб до дерев"яної хатини Костюченків.

— За воду не платимо — під вікном тече джерело, — розповідає 46-річна Оксана Костюченко, дружина Миколи. Жінка годує обідом 9-річного сина Богдана. Хлопець прийшов із сільської школи.

— Я рахував: за день 40 кубів протікає, — додає Микола. — За газ також нема потреби платити. У лісі зрубали дерево, попиляли — і в хаті тепло. Пічку самі поставили. Тримаємо двох кіз і цапа. Хліб нам привозять зі Стрия, свіжий, бородінський. Корм собакам у Львові купую, коли вожу картини на продаж. У магазин вибираємося раз на тиждень. До продуктового в Сопоті півгодини ходу.

Кажуть, переселитися з міста надумали ще 20 років тому.

Дружину священика якось під церквою потовкли

— Я в Карпатах вперше побував після армії, — згадує Микола. — Одразу захотів сюди назавжди.

— А я за життя купу робіт змінила. Працювала на кількох заводах оформлювачем. Малювала плакати "Слава КПСС". На Карла Маркса досі алергія, — розказує Оксана.  

— У 1980-х модно було бавитися в екстрасенсів. Я водила маятником над картою. Кулька вказала на село Довге. А цей будинок мені приснився. Встала й сказала: "Там буде двоє братів і озеро". Приїхали сюди — ніякого озера, джерело потім пробилося з-під землі. А брати жили. Назбирали 500 доларів, домовилися з ними й переїхали сюди.

Оксана пригощає кавою. Говорить, із сусідами не ужилися:

— На нашу землю око поклали. Думали, приїдуть лохи із міста, ми в них шмат землі заберемо, нехай на 25 сотках живуть. Сміялися, що ми після першого ж снігу втечемо. А потім ми з них сміялися, бо вони в мороз у шубах ходили, а ми водою обливалися. Раніше сусіди гризлися між собою, а коли ми з"явилися, об"єдналися проти нас. Навіть підписи збирали, щоби виселити. Тепер погрожують відрами побити. Не знаю, звідки в них така традиція. Дружину священика якось під церквою потовкли. Не сподобалося, що він із усіх сільських жінок обрав самотню Тоню. Мусив перебиратися в іншу парафію.

На життя подружжя заробляє картинами.

— Одна робота коштує від ста доларів, — Микола проводить у свою майстерню. — Замовник обирає картину за чорно-білим ескізом, я малюю в кольоровій гамі інтер"єру кімнати чи офісу.

Оксана малює на склі.

— Замовили мені імітацію вітражу для храму в Києві, бо в них під вікнами взимку моржі голі купаються, — сміється.

1962, 2 липня — Микола Костюченко народився в Коростені Житомирської обл. у багатодітній сім"ї — мав вісім братів і сестер

1962, 12 вересня — Оксана Кабан народилася у Львові

1978 — познайомилися у Львівському училищі прикладного та декоративного мистецтва ім. І. Труша

1982 — одружилися, через місяць Миколу забрали в армію

1986, 8 вересня — народився син Василь. Живе у Львові в квартирі батьків, навчається в університеті "Львівська політехніка"

1999, 19 червня — народився син Богдан

2003 — переїхали на хутір Ровінь поблизу с. Довге Дрогобицького району

Зараз ви читаєте новину «Микола Костюченко перевіз дружину на хутір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути