понеділок, 22 січня 2007 16:55

"Мене покусали великі свині"

Автор: фото: Олена ТАЛАЄВА
  Завідувачка Макіївського притулку ”Добрий пастир” Оксана Волкова говорить, що ранки на голові Галинки Скорої досі не вдалося залікувати
Завідувачка Макіївського притулку ”Добрий пастир” Оксана Волкова говорить, що ранки на голові Галинки Скорої досі не вдалося залікувати

Завідувачка Макіївcького дитячого притулку "Добрий пастир" під Донецьком Оксана Волкова, 34 роки, дозволяє зустрітися із 4-річною Галинкою після тихої години. Побаченого просить не лякатися.

— Галка все воспринимает очень эмоционально, не надо ее еще раз травмировать, — каже Волкова. — На Рождество она одела корону Снегурочки и крутилась перед зеркалом. Всем говорила "Какая я красивая...".

Галинку Скору до райлікарні Красного Лиману Донецької області "швидка" привезла торік улітку. У неї гноїлись шкіра голови, верхні частини вух та пучки двох пальчиків на правій руці. Зі слів дитини лікарі встановили, що дівчинку покусали свійські свині. Пацієнтку негайно відправили до обласної лікарні в Донецьк, де шкіру з ніг і рук пересадили на голову.

Дівчинку приводять до кабінету завідувачки. Мала в зеленому платті й такого ж кольору шапочці. Подаровані цукерки вона залишає собі, а різдвяну листівку віддає Оксані Волковій. Потім пригощає солодощами дорослих.

— Мама мені теж приносила конфєти, — каже про свою колишню опікунку.

Але коли її просять розповісти про дім, замовкає і насуплюється.

Галинка народилась у липні 2002 року в Макіївці. 16-річна мама Наталія покинула її після пологів. Відмовилася від онуки й 37-річна бабуся Тетяна. Три місяці потому дівчинку в будинку маляти побачила 47-річна вчителька Макіївської музичної школи Галина Федорко. Жінка була розлученою й мала семирічну доньку. Їй стало шкода малої й вона оформила над нею опікунство. Родина жила в квартирі разом із дідом, бабою та дядьком.

Дитині виповнився рік, коли Федорко вирішила переселилися під місто Красний Лиман, де мешкав її колишній чоловік. Тут вона з дівчатками зайняла літню кухню.

Шкіру з ніг і рук пересадили на голову

Галина Федорко поводилася з дітьми дивно. Її рідна донька Марина місяцями пропускала школу. Галинку, зі слів малої, часто залишали вдома саму — карали за непослух. Якось вона опинилася закритою разом зі свинями в хліві. Дівчинка стверджує, що голову їй покалічили тварини.

— Мене покусали великі свині, — насуплюється Галинка. — Їх було двоє.

Опікунка згодом стверджувала, що голову й вуха дитина обморозила. Рани в малої вона намагалася залікувати мазями та зеленкою. А щоб вавок не було видно, на голову одягала шапочку.

До лікарні дитину привіз колишній чоловік Галини. Провідуючи сім"ю, він побачив дівчинку й жахнувся. Про пригоду медики повідомили міліцію. Проти Федорко порушили кримінальну справу.

— Остаточна експертиза встановила, що рани на голові дитини з"явилися в результаті обмороження, — каже 32-річний прокурор міста Красний Луч Костянтин Кушаков. — Мати на суді сказала, що зимою возила дітей у Святогірський монастир. Там вони довго простояли на морозі.

Минулої осені до притулку "Добрий пастир" приїжджали спонсори із США. Вони знайшли родину в Америці, яка готова вдочерити Галинку, оплатити операцію з відновлення волосяного покриву. Але виявилося, що формально дитина має рідну маму. Чотири роки тому Наталію Скору не могли позбавити материнських прав через її неповноліття. Невдовзі Макіївський районний суд повернеться до цього питання знову — Наталя вдруге відмовилася від Галинки.

Райсуд Красного Лиману за неналежне виконання обов"язків опікуна засудив Галину Федорко до чотирьох років позбавлення волі з відстрочкою покарання.

Зараз ви читаєте новину «"Мене покусали великі свині"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути