Ексклюзиви
понеділок, 15 січня 2007 18:35

Католицьку капличку знесли бульдозерами

  Римо-католицький храм у селі Дніпровому під Дніпропетровськом. Цей малюнок зробив нащадок німецьких колоністів Станіслав Іллінзеєр у 1980 році. 1985-го костел зруйнували
Римо-католицький храм у селі Дніпровому під Дніпропетровськом. Цей малюнок зробив нащадок німецьких колоністів Станіслав Іллінзеєр у 1980 році. 1985-го костел зруйнували

У селі Дніпрове, що під Дніпропетровськом, у ніч на 15 грудня бульдозери місцевої комунальної служби розвалили римо-католицьку капличку. Громада віруючих поставила її на місці костелу, зруйнованого 1985 року.

До 1960-х Дніпрове називалося Ямбургом. Жили в ньому переважно нащадки баварських німців, які в XIX столітті колонізували нижнє Придніпров"я. Сьогодні колишній Ямбург — елітне передмістя обласного центру, де сотка землі коштує до $10 тис.

Нащадків німців-католиків у селі стає дедалі менше. Більшість із них були репресовані або повиїжджали на історичну батьківщину. У середині 1980-х місцевий храм визнали аварійним і зруйнували.

— Двадцять років тому моя мама стрибала під бульдозер, але це не допомогло. Вони його все одно розвалили, — розповідає Галина Іллінзеєр.

Вона походить з німецької родини, працює хормейстером. Із сином, братами і сестрами живе в Дніпровому. Іллінзеєри не емігрують, хоч і мають право на німецьке громадянство. Кажуть, що мусять відродити храм. У листопаді минулого року на місці колишньої церкви віруючі-католики самовільно встановили металевий хрест. Потім звели тимчасову капличку. Її сподівалися замінити повноцінним храмом.

На початку грудня сільрада вирішила віддати це місце для будівництва кафе та спортмайданчика. Родина Іллінзеєрів стверджує, що на перешкоді у відбудові храму стоїть Володимир Яценко — депутат сільської ради й один з керівників обласного відділення "ПриватБанку". Саме він головував на зборах сільських депутатів у грудні.

— Яценко — "шістьорка" своїх впливових колег, — зазначає Галина. — Що скажуть, те й робить. Звів у селі два великі маєтки, один з майданчиком для вертольота.

Селяни по-різному оцінюють конфлікт.

— Я за відродження храму, — каже пенсіонерка із Дніпрового Анна Вегнер. — Мене хрестили в нашій церкві, я вінчалася в ній, хрестила своїх дітей. Тоді до костелу ходили люди з Кайдаків, Майорки, Комуни і навіть Дніпропетровська.

— Я розумію католиків, — говорить селянка Галина Пікуш. — Але багато німців і корінних селян виїхали. А Яценко зробив дорогу, проводить водогін.

Нині сільрада Дніпрового готує проект забудови території, де колись був храм. Єпископ Харківсько-Запорізької дієцезії Римо-католицької церкви Станіслав Падевський погрожує поскаржитися на дії влади у Ватикан.

Зараз ви читаєте новину «Католицьку капличку знесли бульдозерами ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути