середа, 21 лютого 2007 16:15

Хворий помер у лікарні, бо його прийняли за п"яного

У селі Скорики Підволочиського району Тернопільської області поховали 61-річного Мирослава Довгого. 21 грудня минулого року непритомного чоловіка привезли до Підволочиської районної лікарні. Там він пролежав без медичної допомоги на підлозі в коридорі приймального відділення п"ять з половиною годин.

Хворий хропів, і медикам здалося, що він п"яний. Довгого наказали винести в коридор, щоб проспався. Через два дні він помер від інсульту.

— Це був четвер, 21 грудня. Я повертався з Таїланду. Зателефонував батькові, і домовилися ввечері зустрітися, — згадує пасинок покійного 23-річний Андрій Славський. — Тато поїхав на роботу у сусіднє село Климківці. Коли я повернувся додому, сусідка повідомила, що він у лікарні.

Вони працювали разом у Скориках у місцевому сільськогосподарському товаристві: Андрій — бухгалтером і за сумісництвом програмістом, Мирослав — столяром.

— Батька односельці знайшли на узбіччі дороги у Скориках, — продовжує Андрій. — Спочатку подумали, що він п"яний, хоча тато ніколи не зловживав спиртним. Та й шофер, який його бачив останнім, каже, що той був тверезий. Батька почали "відливати". А коли не допомогло, викликали "швидку". Та приїхала не відразу. Перед тим фельдшери підібрали п"яницю, і коли до них зателефонували, вони подумали, що це знову до п"янички викликають. Без підтвердження дільничного інспектора відмовилися виїжджати.

О 18-й годині 10 хвилин батька все ж привезли до лікарні. У журналі викликів написали: "невідомий з алкогольним сп"янінням". Хоча в нього в кишені лежала довідка з сільської ради, де було вказано прізвище, ім"я та місце проживання, — обурюється Андрій. — Тоді на чергуванні були гінеколог Ігор Шуфляк та анестезіолог Богдан Худий.

Медсестри кажуть, що, коли Мирослава привезли в приймальню лікарні, медикам не сподобалося, що він хропе. Вони наказали винести непритомного пацієнта в коридор, щоб той проспався. Там Довгий пролежав до половини дванадцятої ночі — доки одна з медсестер не вийшла в коридор і не сказала: "Він же тут "дійде", він не п"яний".

Після цього Шуфляк та Худий перевели помираючого до реанімації. Там Мирослав Довгий прожив іще два дні.

— Коли ми з мамою вночі приїхали до лікарні, вітчимові тільки починали робити рентген голови та ключиці, яка була вивихнута. Я ще допомагав приносити установку і тримав голову.

Андрій дивується цинізмові лікарів:

— Богдан Худий родом з нашого села, батьків ровесник. Однак ніхто з лікарів не прийшов на похорон, не висловив співчуття рідним, не попросив вибачення. Я звернувся до головного лікаря Підволочиської райлікарні Петра Маховського, аби той покарав винних. Через місяць зателефонував і запитав, як вирішується справа. Він відповів, що ні про який інцидент у своїй лікарні не знає.

Довести щось важко, бо не проводився розтин тіла

Тоді Андрій звернувся із заявою до прокуратури.

Заступник головного лікаря Підволочиської районної лікарні Степан Данилишин, 43 роки, вину медиків визнає:

— Створена контрольно-експертна комісія при управлінні охорони здоров"я району, яка винесе вердикт лікарям. Але довести щось важко, бо не проводився розтин тіла. Є лише запис в історії хвороби, підтверджений трьома медиками, що пацієнт був у стані алкогольного сп"яніння. Однак це твердження — суб"єктивне, бо встановили це за запахом з рота.

Розтин тіла покійного не дозволила робити його дружина Ярослава Славська, 50 років.

— Не лікували, то й не ріжте, — вирішила вона.

Районна прокуратура порушила кримінальну справу проти Худого та Шуфляка.

— Лікарі не надали хворому належної допомоги, — пояснює 31-річний прокурор Підволочиського району Сергій Банах. — Залишилося лише з"ясувати, чи саме внаслідок цього помер пацієнт.

Зараз ви читаєте новину «Хворий помер у лікарні, бо його прийняли за п"яного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути