середа, 10 жовтня 2007 07:02

Банкіра Виноградова визнали душевнохворим

"Із Новим роком!" — привітав 30 грудня 2005-го киянку Наталію Лелеку, 24 роки, випадковий перехожий на вул. Артема. І плеснув дівчині в обличчя сірчаною кислотою. Та не встигла відвернутися.

"ГПУ" вже писала про долю Лелеки — брюнетки із довгим кучерявим волоссям. До столиці вона приїхала із Донецька, услід за тодішнім 47-річним коханим Миколою Виноградовим. Він був головою наглядової ради "ТАС-Комерцбанку". Влаштував дівчину до себе на роботу, купив квартиру в центрі Києва. За півроку років ідилія закінчилася. Наталія почала зустрічатися з колегою Владиславом.

За версією слідчих Шевченківського райвідділу міліції, Виноградов замовив каліцтво Наталії керівникові однієї зі столичних охоронних фірм Сергію Лялікову. Під час обшуку в нього знайшли запис телефонної розмови, в якому впізнали голоси Виноградова й Лялікова.

— Я бы хотел, чтобы у нее на лице был серьезный шрам, какое-то повреждение, чтобы часть лица была чем-то сожжена. Пусть с этим живет на здоровье. По крайней мере, когда будет смотреть в зеркало, будет как бы думать иногда. С мальчиком я, естественно, тоже хотел бы, чтобы у него что-то на лице осталось. Естестественно, я бы хотел, чтобы они как бы жили..." — говорив хтось, чий голос нагадував Виноградова.

Цей аудіозапис став доказом у кримінальній справі. Слідчі припускали: охоронець записав розмову, щоб згодом шантажувати замовника. Адвокати обвинувачуваних запевняють, що запис підроблений.

Лялікова й Виноградова заарештували. Торік у червні колишній банкір вийшов на волю на підписку про невиїзд. Одразу ліг до психіатричної лікарні в селищі Глеваха під Києвом. Після судово-психіатричної експертизи його визнали душевнохворим. Згідно з законодавством, такі люди неосудні.

Виконавець нині чекає вироку в Лук"янівському СІЗО. Виноградов живе у своєму заміському двоповерховому будинку в селі Ходосівка на околиці Києва. Його двір засаджений метровими трояндами. На дзвінки господар не відповідає. Підходимо з боку сусідів. Виноградов у спортивному костюмі на східцях веранди. Поруч — чорний лабрадор і спанієль. Микола Петрович виглядає хворим. У нього жовте набрякле обличчя. Дивиться в один бік. Коли гукаємо, рвучко підводиться і ховається в будинку.

Адвокат постраждалих зауважує, що Наталія та її хлопець Владислав не вимагають від Виноградова відшкодування матеріальних збитків. Однак вони сподіваються, що суд все-таки буде.

Лелека та її хлопець уникають зустрічі з журналістами. Після кількох складних операцій у дівчини одне око залишилося випаленим, друге постійно пересихає через спалену повіку.

— Наташа вже може на півдня ходити на роботу, — каже Владислав по мобільному. — Вона повернулася на роботу в банк. Але попереду ще кілька операцій — треба протезувати мертве око й відновити повіку.

Минулого тижня Апеляційний суд Києва направив справу з обвинувачування Виноградова та Лялікова на додаткове розслідування.

— Ми хочемо домогтися повторної судово-психіатричної експертизи, — зазначає Віктор Карпенко, адвокат Наталії.— Тільки цього разу вже комплексної. Таку експертизу проводить консиліум лікарів.

Зараз ви читаєте новину «Банкіра Виноградова визнали душевнохворим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути