Ексклюзиви
вівторок, 30 січня 2007 14:57

Банда обікрала шістдесят церков

Два тижні тому працівники карного розшуку Ізяславського райвідділу міліції, що на Хмельниччині, зупинили червону "Ладу" восьмої моделі з транзитними номерами. У салоні сиділи двоє чоловіків з Київщини — 24-річний Олег і 30-річний Петро. У багажнику лежали ножиці для різання металевих прутів, лом, рукавички, набір викруток, пістолет "Форт-12Р" і 18 гумових куль до нього.

Чоловіків затримали. За кілька днів з"ясувалося, що Олег і Петро — злодії. Протягом 2005–2006 років вони обікрали близько 60 храмів на території Хмельницької, Житомирської, Рівненської, Вінницької, Київської та Тернопільської областей.

— Когось влаштовує життя, а мене ні, — зізнався Олег на допиті. — Я хочу жити красиво. Так я заробляв.

У березні 2005-го чоловіки обікрали сторічну Покровську церкву в селі Ярунь Новоград-Волинського району на Житомирщині. Уночі позривали навісні замки, вдерлися до храму й перевернули церковне начиння. Поцупили чотири Євангелія, два престольні хрести, стародавню ікону "Трійця", три тисячі гривень пожертв прихожан і вісім пляшок "Кагору".

— Наша церква дуже стара, — бідкається отець Володимир. — Потребує негайної реставрації. А тут ще й варвари навідалися.

За кілька днів таким же методом обікрали церкву Різдва Христового в селі Васьковичі Коростенського району Житомирської області. А згодом — десятки православних храмів Правобережної України. Доки тривало слідство, грабували майже щотижня.

У кожній з шести областей створили слідчу групу. Але шукати зловмисників було вкрай складно.

— Вони завжди діяли вночі. Обирали лише храми у віддалених селах, — розповідає "ГПУ" Ольга Номерчук із ЦГЗ УМВС Житомирської області. — І найголовніше — не залишали слідів. Забирали навіть зламані замки — щоб слідчі не знайшли на них відбитки пальців.

У листопаді 2006-го 42-річний начальник управління МВС у Житомирській області Володимир Бедриківський запропонував колегам із інших областей об"єднати зусилля. Міліціонери поділилися знайденими деталями та створили посилену слідчо-оперативну групу. Знали, що злочинці їздять на червоній "вісімці" з транзитними номерами. Її затримали на початку січня ізяславські оперативники. Машина була модернізована для швидкісної їзди. Зі збільшеним об"ємом двигуна за лічені секунди могла розігнатися до 200 кілометрів на годину.

Наприкінці минулого тижня житомирські правоохоронці затримали третього учасника групи. Ним виявився киянин, який збував награбоване. У нього знайшли 136 ікон, понад 30 дерев"яних і металевих оправ, 44 Євангелій, хрести. Майно передали до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру в Житомирі.

Затриманим загрожує по 12 років в"язниці. Нині Олег і Петро їздять по областях і дають свідчення про пограбування. До закінчення слідства їхні прізвища просять не розголошувати.

Зараз ви читаєте новину «Банда обікрала шістдесят церков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути