Досвідчені львівські городники кажуть: краще оминати бабусь біля базару — зернята з їхніх рук не завжди проростають. Надійніше купувати насіння у спеціалізованих крамницях. У Львові є фірмові магазини насіннєвих підприємств "Вомір-Україна", "Світязь", "Агрокультура".
— Майбутній врожай насамперед залежить від якості насіння, — каже 23-річний агроном львівського підприємства "Світязь" Ігор Щедрик. — Обов"язково подивіться, коли проводили аналіз товару. Тестування насіння роблять кожні півроку. Не варто купувати зернятка, де на упаковці написано: придатне до такого-то року. Напевно зійде, коли йому шість місяців, максимум — вісім, — пояснює Ігор.
Не купуйте зернятка, де написано: придатне до такого-то року
У більшості випадків продають готове до висівання потруєне насіння — оброблені зернята мають яскраве забарвлення: червоне, зелене, жовте. Непідготовлене — треба обробити. Висипте насіння у посудину з водою. Сміття та неякісне зернини спливуть, а ті, що осіли, — можна кидати в землю. На 100 мл теплої води (20–22°С) сиплють 0,5 г "марганцівки". Зерно загортають у марлю та опускають у розчин на 20 хвилин. Після цієї процедури насіння треба промити й висушити.
Дуже корисно прогрівати насіння на сонці: висипати його на газету і покласти на вікно. Зерна "пробуджують" сонцем за тиждень до сівби. Такі сонячні ванни особливо корисні теплолюбним культурам: перцю, баклажанам, помідорам, огіркам, гарбузам, кабачкам та кавунам.
Часом трапляється, що насіння вже висіяли, аж тут — приморозки. Шанс вижити мають ті зернята, які перед сіянням загартовували. Майже так, як організм людини: контрастом температур. Спершу насіння тримають у теплі, а потім на якийсь час виносять на холод.
Коментарі