— Наприкінці серпня починаю збирати врожай стевії. Ця рослина зовні нагадує м'яту, але дуже солодка. Її використовують замість цукру, — говорить 46-річний Максим Кришталь із селища Велика Писарівка Сумської області. — За місяць після цього починається цвітіння. Тоді вже стебла стають твердими та жорсткими, на смак не солодкі, а гіркі.
Зрізує 10–15 см стебла над землею. Свіже листя стевії додає до салатів і лимонаду. Решту висушує та подрібнює. Кидає потім у чаї та компоти.
— Ця рослина не тільки корисна, а й економна. Бо в 300 разів солодша за цукор. При цьому майже не калорійна. Не підвищує рівень цукру, тому ідеально підходить діабетикам. 1 грам листочків стевії заміняє 25 грамів цукру.
Насіння сіють у квітні на розсаду. Накривають плівкою і періодично обприскують, щоб зберігалася волога. За місяць пересаджують на город.
— Із насіння розсада погано сходить, тому розмножую стевію живцями. Вибираю без цвіту, бо тоді не вкоріняться.
Змішує дернову землю, перегній і пісок у рівних частинах. Насипає це в горщик і садить живець. Ущільнює стебло біля землі, щоб покращити контакт із ґрунтом. Поливає і ставить у місце без прямих сонячних променів. Стевія виростає у вигляді кущика заввишки 50–80 см. Його прищипує раз на місяць, щоб кущ пишніше розростався. Часто поливає, бо коріння залягає неглибоко, тому весь час пересихає.
— Коли навесні висаджую на город, то роблю першу підгодівлю, — додає Максим Кришталь.
Змішує 10 г сечовини або 20 г селітри у 10 л води. Поливає. Повторює процедуру ще двічі протягом літа.
Коментарі