вівторок, 21 серпня 2018 00:45

Стевію обривають наприкінці серпня

— Наприкінці серпня починаю збирати врожай стевії. Ця рослина зовні нагадує м'яту, але дуже солодка. Її використовують замість цукру, — говорить 46-річний Максим Кришталь із селища Велика Писарівка Сумської області. — За місяць після цього починається цвітіння. Тоді вже стебла стають твердими та жорсткими, на смак не солодкі, а гіркі.

Зрізує 10–15 см стебла над землею. Свіже листя стевії додає до салатів і лимонаду. Решту висушує та подрібнює. Кидає потім у чаї та компоти.

— Ця рослина не тільки корисна, а й економна. Бо в 300 разів солодша за цукор. При цьому майже не калорійна. Не підвищує рівень цукру, тому ідеально підходить діабетикам. 1 грам листочків стевії заміняє 25 грамів цукру.

Насіння сіють у квітні на розсаду. Накривають плівкою і періодично обприскують, щоб зберігалася волога. За місяць пересаджують на город.

— Із насіння розсада погано сходить, тому розмножую стевію живцями. Вибираю без цвіту, бо тоді не вкоріняться.

Змішує дернову землю, перегній і пісок у рівних частинах. Насипає це в горщик і садить живець. Ущільнює стебло біля землі, щоб покращити контакт із ґрунтом. Поливає і ставить у місце без прямих сонячних променів. Стевія виростає у вигляді кущика заввишки 50–80 см. Його прищипує раз на місяць, щоб кущ пишніше розростався. Часто поливає, бо коріння залягає неглибоко, тому весь час пересихає.

— Коли навесні висаджую на город, то роблю першу підгодівлю, — додає Максим Кришталь.

Змішує 10 г сечовини або 20 г селітри у 10 л води. Поливає. Повторює процедуру ще двічі протягом літа.

Зараз ви читаєте новину «Стевію обривають наприкінці серпня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути