субота, 20 липня 2019 15:50

Раджу промовчати

— Не гарячкуй, заспокойся. Навчися змовчувати, — казав мені, малому радянському учневі, дідусь.

Пораду дав, коли я не хотів миритися зі словами вчительки, яка говорила, що розкуркулення радянською владою селян — це правильно. Мовляв, всі мають бути рівними між собою.

— У вашої сім'ї забрали землю, леваду й усе нажите важким трудом. А ви кажете мовчати? — відповідав я на прохання заспокоїтися. — Зрештою, як можуть бути рівними з трудівниками ледарі-п'яниці?

— Час такий був, — відказував на це ­дідусь. — Розкуркулення, політика. Та й зараз мало що змінилося. Тому краще — змовчувати.

Розмова закарбувалась у пам'яті. Діда вже немає, але для мене він лишається найавторитетнішою людиною. Не сидів на студентських лавах. Його університети — це життя й неймовірна кількість прочитаних книг. Завжди міг будь-яке питання розкласти по поличках. Проте постійно радив мовчати, "проковтнути" і не доводити своєї правди. Я обурювався й не сприймав. Вважав, що ми вже давно були би вільнішими і самостійнішими, якби не терпіли й не приймали все зі смиренням.

Кілька днів тому говорю телефоном із донькою-студенткою. Вона емоційно розповідає про викладачку, яка читає лекції тільки з конспектів.

— Постійно плутається в поняттях і термінах! Не може дати відповіді на поставлені студентами запитання. Зате під час оцінювання вимагає дослівно переказувати сказане нею на парі. Що за самодурство? — гнівається донька.

Уважно її слухаю. Погоджуюся. Але все одно раджу промовчати.

— Тобі ще просто іспити в неї складати. Не створюй собі проблем, — пояснюю.

Зараз ви читаєте новину «Раджу промовчати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають