субота, 28 вересня 2019 14:45

"Соціальні нормативи на опалення зменшуються"

Автор: ФОТОфото з особистого архіву Лариси Бурдельної
  Лариса Бурдельна: ”Люди зорієнтувалися та свідомо сплачували за спожиті послуги”
Лариса Бурдельна: ”Люди зорієнтувалися та свідомо сплачували за спожиті послуги”

Із жовтня запрацює монетизація субсидій. Гроші на оплату частини комунальних послуг отримувачам пільги перераховуватимуть на картки. Люди самостійно платитимуть за комуналку.

— Механізм надання житлових субсидій населенню в грошовій формі був затверджений у грудні торік, — каже Лариса Бурдельна, начальник управління праці та соціального захисту населення Іллінецької райдержадміністрації. — Заявники, яким субсидію було призначено з жовтня по грудень торік, починаючи з лютого 2019-го, щомісячно до закінчення опалювального періоду отримували "живі кошти".

Тим, хто звернувся за призначенням субсидії з січня цьогоріч, допомога надходила на їхній персональний рахунок в Ощадбанку. Банк розраховувався за субсидіантів з надавачами комунальних послуг та одразу інформував СМС-повідомленнями громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку.

У нас, на відміну від інших регіонів, проблем не виникало. Люди зорієнтувалися та свідомо сплачували за спожиті послуги. Зрозуміли: якщо економити, то з'явиться можливість частину субсидійних коштів витратити на інші потреби — ліки, продукти.

Другий етап монетизації почався з 1 травня. Люди, яким зроблено перерахунок на неопалювальний період, продовжують отримувати готівку. Загалом в Іллінецькому районі субсидії отримують понад 3500 людей.

У яких випадках можуть відмовити в субсидії?

— Пільгу не призначать, якщо в сім'ї заявника є автомобіль, якому менше п'яти років. Самостійно сплачуватимуть комуналку і власники або мешканці квартири, площа якої перевищує 120 квадратних метрів чи будинку у 200 квадратів. Норма не стосується дитячих будинків сімейного типу та помешкань, де живуть прийомні діти.

Відмовлять і тоді, коли протягом року перед зверненням ви придбали або набули право власності на земельну ділянку, квартиру, будинок, транспорт, будівельні матеріали чи інші товари довгострокового вжитку. Не отримаєте субсидії, якщо одноразово оплатили будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних. — Газета) на понад 50 тисяч гривень.

Немає шансів отримати пільгу й тим, у кого є заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг у понад 340 гривень і терміном більш ніж один місяць.

Буде відмовлено особам, які без поважної причини понад три місяці не сплачують аліментів. За умови, що вони внесені до державного реєстру.

Як розраховують субсидію?

— Її розрахують на всіх членів домогосподарства. А призначать одному із зареєстрованих в житловому приміщенні. За рішенням комісії пільга може призначатися і незареєстрованому, але тому, хто фактично проживає, — на підставі договору оренди житла.

Субсидія може призначатися без укладеного договору оренди житла, якщо там живуть внутрішньо переміщені особи.

Що враховують під час призначення пільги?

— Зарплату після сплати податку на доходи, пенсію, стипендію, соцвиплати, допомогу по безробіттю, інші страхові виплати, які призначаються фондами соціального страхування, грошові перекази, отримані з-за кордону тощо.

Які документи потрібно подати до управління праці для отримання субсидії?

— Великій частині людей субсидія поновиться автоматично. Їм не потрібно до нас звертатися. Але, якщо ви вперше звертаєтеся чи у вас змінився склад сім'ї, то потрібно подати заяву про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі, декларацію про доходи й витрати, договір наймання житла, в разі наявності.

Які встановлено норми щодо газу й електроенергії?

— Соціальні нормативи на опалення зменшуються. На 1 квадратний метр площі тепер належить 4 кубометри газу і 70 кіловат на годину світла на одну людину. Перевитрату електроенергії та газу доведеться оплачувати за повною вартістю.

Чи достатньо фахівців в управлінні праці, щоб упоратись із навантаженням по роботі?

— У нас працюють висококваліфіковані спеціалісти. Мають чимале робоче навантаження. І з кожним днем воно більшає.

Може виникнути проблема, бо зараз ідеться про скорочення. Можливі різні варіанти. Ще не знаємо, яку кількість посад буде скорочено. Все залежить від вольового рішення керівника району.

Зараз ви читаєте новину «"Соціальні нормативи на опалення зменшуються"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають