субота, 28 вересня 2019 13:55

"Бути матір'ю сімох дітей не складно. Із двома дітьми мені було важче, ніж зараз"

Автор: Дмитро Скаженик
 

18 вересня у подружжя Токунових народився син. Назвали Владиславом. Це вже сьома дитина в родині. Живуть у селі Голодьки Тетіївського району. Міський голова Тетієва Руслан Майструк вручив подружжю подарунок.

— У багатодітній сім'ї найтяжче — народжувати. Мене у тетіївському пологовому будинку вже всі знають. Зустріли зі словами: "О, знов Токунова". Коли виписувалась, привітав мер. Подарував стільчик для годування, дитячі засоби гігієни та посуд, — розповідає 40-річна Людмила Токунова.

Родина тримає корову, свиней, качок, курей. Цього року на зиму запасли тонну картоплі. У будинку, де живе родина, чотири кімнати. У двох сплять дівчата 14-річна Діана, 12-річна Юлія, Аня та Віка, 8 та 6 років. В іншій — батьки з новонародженим та 3-річним Едиком. В Олега, 10 років, окрема кімната.

— Багато готувати не приходиться. У нас дівчат більше, а вони їдять небагато. Доводиться заставляти. На вечерю варю п'ятилітрову каструлю борщу. Діти люблять пельмені. За раз їх треба наліпити два кілограми, — продовжує Людмила.

Коли подружжя дізналося, що знову чекають дитину — зраділи. Ще коли одружувалися, знали, що матимуть багатодітну родину. У матері Людмили теж було семеро дітей. Микола Токунов працює в селі. Будує та робить ремонти. Людмила не має ніяких пільг як багатодітна мати. Про звання матері-героїні ніколи не задумувалась.

— Чим більше дітей, тим легше. Радісніше проходять свята. Жодного разу, коли чекали дітей, не пожалкував. Якщо дружина скаже, що знову вагітна, лише зрадію, — розповідає 41-річний Микола Токунов, — на Різдво та Великдень усі родичі їдуть до нас. Збирається більше 20 людей. У нас для цього є великий стіл під навісом.

Родина Токунових щороку відпочиває на морі. Цьогоріч не поїхали, бо Людмила була вагітною. Діти ходять у сільську школу. Інколи батько їх завозить машиною. Якщо кудись їдуть родиною, старшу дочку залишають удома. Всі в автомобіль не поміщаються.

— Строгих правил у нас немає. Про хатні обов'язки діти домовляються самі. Хтось миє посуд, хтось прибирає, а хтось уроки із меншими вчить. Бути матір'ю сімох дітей не складно. Із двома дітьми мені було важче, ніж зараз.

Зараз ви читаєте новину «"Бути матір'ю сімох дітей не складно. Із двома дітьми мені було важче, ніж зараз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають