Ексклюзиви
субота, 28 вересня 2019 14:55

Андрій Гуцалов хоче створити зону відпочинку біля Німецького ставка

Автор: Ірина МАМРИГА
  Андрій Гуцалов сьомий рік зариблює Німецький ставок. Організовує там суботники
Андрій Гуцалов сьомий рік зариблює Німецький ставок. Організовує там суботники

— Усюди повинен бути господар. Не виняток і Німецький ставок. Аби стежити за порядком, має бути офіційна громадська організація, — каже гайсинчанин Андрій Гуцалов, 46 років.

Чоловік сьомий рік доглядає за водоймою. Прагне знайти однодумців, щоб разом зариблювати водойму та прибирати прибережну зону.

- 2013 року колишній орендар Німецького ставка вирішив спустити з нього воду і відмовитися від оренди. Що він і зробив, — продовжує Андрій Павлович. — Прийшовши на водойму, я та декілька моїх однодумців вирішили дати життя ставку заново — набрати воду і запустити рибу. У перші роки не вистачало на все коштів. Тому змушені були звернутися до спонсорів. І начебто справу налагодили — і коропів великих запустили, і сторожку обладнали, і столики для відпочинку встановили. Але нашим людям не йметься — то підпалили сторожку, то собаку втопили. Крали все, що правильно і неправильно лежить, попсували човни.

Перший рік рибалки збирали по 30–50 гривень на став, але цих коштів не вистачало навіть на корм рибі. А роботи було багато. Треба було і траву скошувати, і воду вапном дезінфікувати, і човни ремонтувати. Навесні боротися з повінню, зимою на Водохреща вирізати хреста для тих, хто бажає в ополонці скупатись. І охороняти потрібно кожну ніч. Від тих же браконьєрів. Цьогоріч дійшло до електричних вудок, бо закинута велика кількість риби та раків. Після їх використання вода в ставку почала псуватися —цвіла. Довелося трохи води стягнути і освіжити.

Андрій Гуцалов з однодумцями регулярно влаштовує біля ставка суботники.

— Уже зроблено чимало, — веде далі чоловік. — Хлопці в перші роки зробили криницю, зрізали старі дуплясті верби, які становили небезпеку, встановили дренажний стік. Разом вантажимо сміття. Люди не вміють відпочивати цивілізовано. Завжди залишають після себе непотріб. У кожному разі ні відпочивати, ні рибалити ніхто не забороняє і не заборонить. Головне, щоб не займалися браконьєрством. Та, на жаль, порушників вистачає. Я ж фізично не маю змоги охороняти ставок і вдень, і вночі. Якби була громадська організація, то можна було б охороняти самотужки.

Ще одне питання — це безпека відпочивальників. У мене немає повноважень навіть викликати поліцію, коли бачу компанії напідпитку. Люди забувають, що вживання алкоголю біля водойм — це завжди ризик. Два роки тому був потопельник.

Андрій Гуцалов планує обладнати спеціальні садки для вирощування риби, облаштувати пляж.

— Є багато ідей, але без підтримки однодумців їх важко буде втілити. Потрібна юридична допомога, щоб створити офіційну громадську організацію. А далі будемо вирішувати проблеми за мірою їх виникнення, — додає Андрій.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Гуцалов хоче створити зону відпочинку біля Німецького ставка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають