неділя, 24 березня 2019 17:24

Садівникам-початківцям радять вирощувати чорні сорти абрикоса

— Більшу частину життя займаюся садівництвом, — розповідає 50-річний мешканець села Жуки Полтавського району Сергій. — Яблука, черешні, груші вирощую зазвичай для себе. Цього року є в планах хурма, вже придбав саджанці.

Сади в зоні помірного клімату стоять у снігу до середини березня. В цей час можливі суттєві зміни температури. В березні садівники починають активно купувати саджанці.

— Березень — не найсприятливіший місяць для садівників. Температура протягом доби значно відрізняється. Вдень буває 10–12 градусів тепла, а вночі нерідко нижче нуля. Вже бачимо перші ознаки потепління. Сонячні промені можуть пошкодити стовбури та гілки дерев, обпекти їх. Уночі ж, навпаки, вони можуть обморозитися. Саме тому важливо вчасно за потреби лікувати сад.

За зиму кора могла потріскатися. Рани обов'язково слід залікувати. Вимерзлі гілки обрізають. Також почорнілі, надломлені і скручені. Водночас важливо дочекатися стабільно високих ­температур.

— Щороку білю дерева сумішшю вапна й мідного купоросу. Для максимального ефекту важливо брати не залізний купорос, а мідний. Така суміш застосовується як антисептик для обробки ран на стовбурах, для дезінфекції коренів саджанців.

Вирощував чорний сорт абрикоса. Білив спеціальним розчином із вапна і мідного купоросу. Якщо цього не робити регулярно, дерева не плодоноситимуть. В цілому ж догляд за ними нескладний.

Більшість садівників намагаються економити, тому купують дешеві саджанці. Радив би садівний матеріал не брати в невідомих осіб, адже може бути заражений шкідниками чи хворобами. Вирощую яблука, груші, черешні, сливи. Цього року вирішив придбати саджанець хурми. Його ціна — 300 гривень. Вища, ніж для традиційних культур.

Садівники-початківці часто цікавляться екзотичними фруктами. Морозостійких сортів для нашої місцевості є небагато. При виборі саджанців слід оцінити стан кореневої системи. Має бути достатньо зволожена. Звертати увагу на сорт, розмір, товщину стовбура. Висота стандартного саджанця — не менш як 110–120 см.

Зараз ви читаєте новину «Садівникам-початківцям радять вирощувати чорні сорти абрикоса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають