— Люблю вирощувати капусту, бо ця рослина стійка до морозів. Може відійти навіть після обледеніння. Головне — вчасно її обробити, — каже гайсинчанка Ірина Мельник, 57 років. Жінка вирощує білокачанну капусту на присадибній ділянці. Врожаю вистачає на цілу зиму на всю сім'ю.
— На початку березня в парник висіваю ранні сорти капусти, через кілька тижнів — пізні, — розповідає Ірина Іванівна. — Здебільшого купую голландське насіння. Задоволена раннім сортом Дитмаршер Фрюер, із цією капусточкою їмо салати ціле літо. Щодо середньостиглих сортів, то хочеться відзначити Славу, із пізніх подобається Харківська, Амагер, Українська осінь.
— Хоча капуста не боїться холоду, важливо вберегти розсаду від шкідників. Коли зійдуть перші паростки, то в сонячну погоду відкриваю плівку і обробляю рослину від мошки. Використовую спеціальний препарат "Блискавка", інакше шкідники поточать всю розсаду. Вдруге обробляю капусту на початку травня. Також пам'ятайте: білокачанна любить вологу, а мошки — сухість. Тому не лінуйтесь поливати і не допускайте пересихання ґрунту. Стежте за чистотою грядок, вчасно прополюйте, щоб міжряддя провітрювалось. Інакше в бур'янах будуть усі умови для розмножування комах.
Поряд із капустою господиня сіє чорнобривці й календулу. Каже, що ці квіти своїм ароматом відганяють шкідників.
Після збирання врожаю необхідно очистити грядки від залишків і перекопати землю на глибину не менш ніж 25 сантиметрів. Це допоможе знищити личинки комах у ґрунті. Навесні землю знову перекопують і розпушують.
Коментарі