Ексклюзиви
понеділок, 16 листопада 2009 10:34

Росія запропонувала нездійснену газову угоду

Росія запропонувала нездійснену газову угоду
Росія надала Україні свій варіант нових газових угод, запропонувавши розглядати всі спірні питання в Арбітражному суді Москви. Ця і низка інших вимог, які містяться у документі, на думку експертів, є свідомо нездійсненними і покликані не допустити перегляду чинних домовленостей.

У п"ятницю на кількох українських інтернет-порталах з"явився текст російського варіанту Угоди між урядом РФ і Кабінетом міністрів про співпрацю у газовій сфері. Джерело, наближене до уряду РФ, підтвердило, що "у цілому документ відповідає реальності".

У ньому вісім статей, у яких йдеться в основному про гарантії з боку України.

Київ повинен буде гарантувати недоторканність природного газу і "об"єктів газотранспортної системи" (ГТС), що належать російській стороні і розміщені на території України, і ця "власність не може бути піддана примусовому вилученню".

Українська сторона зобов"язана також на першу вимогу забезпечувати безперешкодний доступ до своєї ГТС з боку міжнародних експертів. Угода має на увазі, що всі суперечки повинні вирішуватися в Арбітражному суді Москви, і при цьому Україна "безумовно і безвідклично відмовляється від будь-якого імунітету, наданого їй міжнародним правом".

Норми угоди чинні до 2030 року з правом пролонгації ще на п"ять років необмежену кількість разів.

У "Газпромі" кажуть, що об"єктами ГТС України не володіють, і зміщують акцент в угоді на природний газ, який не повинен бути втрачений у разі "передання права власності".

Нагадаємо, минулого тижня Росія і Україна обмінялися проектами нової міжурядової угоди про співробітництво у газовій сфері. У Мінпаливенерго вже заявили, що російський варіант проекту угоди не є ні остаточним, ні узгодженим. Його ухвалення зробить практично неможливим перегляд газових контрактів від 19 січня, а саме цього домагається українська сторона.

Київ наполягає на включенні в угоду можливості для України купівлі газу у реально необхідних Києву об"ємах зі щомісячним корегуванням. При цьому Україна вимагає поширити принцип take or pay на транзит російського палива, зобов"язавши таким чином "Газпром" прокачувати законтрактовані об"єми газу. У російському варіанті цих пропозицій нема, оскільки у "Газпромі" зазначають, що принцип take or pay не застосовується у транзитних договорах ніде у світі, пише Комерсант-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Росія запропонувала нездійснену газову угоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути