пʼятниця, 06 листопада 2009 09:07

Ющенко просить Баррозу вмовити Росію переглянути газові угоди

Ющенко просить Баррозу вмовити Росію переглянути газові угоди

Президент Віктор Ющенко просить президента Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу надати Україні підтримку з проведення переговорів з Росією щодо перегляду газових угод.

Про це йшлося в ході телефонної розмови Ющенка з Баррозу в четвер, повідомили в прес-службі глави держави.

Зокрема, в ході розмови Ющенко відзначив, що ситуація в НАК "Нафтогаз України", а значить і з розрахунками за спожитий у жовтні природний газ критична.

За його словами, до погіршення фінансового стану "Нафтогазу" і неможливості його самостійного розрахунку за імпортований природний газ призвела організація внутрішнього ринку газу в Україні, "яка дозволяє окремим категоріям споживачів отримувати газ без сплати за нього, помножена на неадекватні умови газових угод, підписаних за ініціативою прем"єр-міністра України".

Ющенко підкреслив, що майже половина коштів, сплачених за імпортований газ у 2009 році, українським газовим монополістом були запозичені. При цьому, відзначив він, асиметричність відповідальності сторін за невиконання умов підписаних газових угод призвела до ризику виставлення "Нафтогазу" з боку російської компанії штрафних санкцій за результатами 10 місяців 2009 року у розмірі 7,8 млрд доларів.

Президент України підкреслив, що підписані на період до 2019 року газові угоди потребують кардинальних змін і звернувся до Жозе Мануеля Баррозу з проханням надати підтримку проведенню відповідних переговорів з російською стороною, йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

В понеділок, 2 листопада Ющенко ще раз нагадав Тимошенко про те, що вимагає від уряду негайного перегляду газових контрактів з Росією.

На його думку, досвід виконання газових контрактів, укладених 19 січня, довів їх безперспективність для обох сторін.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Ющенко просить Баррозу вмовити Росію переглянути газові угоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути