середа, 06 січня 2021 19:48

Зеленський вийшов за рамки Конституції – Безсмертний

Зеленський вийшов за рамки Конституції  – Безсмертний
В Україні немає конституційної кризи. Особисті образи президента і його оточення починають диктувати політику в країні, вважає Роман Безсмертний. Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський вийшов за рамками своїх конституційних повноважень, ухваливши рішення про відсторонення голови Конституційного суду Олександра Тупицького. Те, що відбувається навколо КС – це з'ясування особистих стосунків, а не конституційна криза. Це шкодить країні і псує імідж держави на міжнародній арені, коментує Gazeta.ua Роман Безсмертний, політик і дипломат.

"Відбувається дуже небезпечна річ – дискредитування і пониження авторитету Конституційного суду як інституту влади. Стаття (154-ту стаття Кримінально-процесуального кодексу. Передбачає відсторонення з посади особи, яку підозрюють у злочині. - Gazeta.ua), на яку посилається президент, немає ніякого стосунку до суддів КС. По відношенню до них, президента, урядовців, народних депутатів є окремі статті і закони, які регулюють їх статус, притягнення до відповідальності, усунення від посад і тимчасове припинення їхніх повноважень. Також порядок ведення слідства, притягнення до відповідальності. Зеленський вийшов за рамками своїх конституційних повноважень. Якщо взяти деякі рішення і заяви президента у питаннях кадрової політики, то в серйозних демократіях уже б розпочали процедуру імпічменту".

В Україні немає ні конституційної ні політичної кризи, вважає Роман Безсмертний:
"Зараз мова йде про особисті рахунки певного колективу людей. Вони з'ясовують стосунки між собою і це ніякого відношення немає до державної політики, до інститутів влади. Це принизливо для такої великої держави як Україна, що особисті образи президента і його оточення починають диктувати політику в країні. Бо якщо хтось, в тому числі суддя КС, вчинив дії, які мають ознаки правопорушення, то для цього є відповідний порядок ведення слідства і притягнення до відповідальності. Чому президент не вдається до цього? Для мене це незрозуміло".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судді КСУ оцінили законність відсторонення свого голови

"Через такі речі наша швидкість просування до європейських інститутів буде уповільнюватися. Це діагноз.
Хочу нагадати, що Україна знаходиться в умовах війни. І треба розуміти, що одним із інструментів її ведення є внутрішня дестабілізація. Противник використовує інформаційний простір. Штучно породжує конфлікти між інститутами влади, посадовими особами".

Поставити крапку у протистоянні Зеленського з Конституційним судом може парламент, пояснює Роман Петрович:
Зверніть увагу – парламент справився зі своїм завданням, прийняв відповідний закон. Але конфлікт не зупинився. Тоді треба шукати причину. Очевидно, що щось готували чи готують і на шляху стоїть КС. Є декілька можливих варіантів. Але ключове – це якісь дії, які мали чи мають виходити за рамки Конституції. І вони можуть бути у сфері безпеки, у сфері внутрішньої політики або ж зміні нашого курсу зовнішньої політики. Те що задумувалося чи задумується, явно не може бути реалізоване при збереженні діяльності КС. Парламент може це зупинити".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського прокоментували відсторонення Тупицького

Президент Володимир Зеленський 29 грудня підписав указ про відсторонення голови Конституційного суду Олександра Тупицького від посади судді КС на два місяці. Перед цим заявив, що Тупицький конфліктує із ним, суспільством, Верховною Радою.
У КСУ цей указ назвали "юридично нікчемним" і втручанням у роботу суду.

У жовтні торік Конституційний суд визнав неконституційними окремі положення антикорупційного законодавства. 4 грудня 2020-го Верховна Рада відновила кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.
Олександр Тупицький працює у Конституційному суді з травня 2013 року. У вересня 2019-го його обрали головою суду.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський вийшов за рамки Конституції – Безсмертний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути