четвер, 12 грудня 2019 11:23

"Особливий статус" Донбасу: за що проголосувала Верховна Рада

"Особливий статус" Донбасу: за що проголосувала Верховна Рада
Закон про "особливий статус" ухвалив попередній парламент 5 років тому. Фото: Reuters

Верховна Рада продовжила ще на рік закон про особливий порядок місцевого самоврядування "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", ухвалений у 2014 році.

"За" проголосували 320 народних депутатів.

Підтримали фракції "Слуга народу", "Опозиційна платформа - За життя", "Європейська солідарність", групи "За майбутнє" і "Довіра".

Нуль голосів - "Батьківщина" і "Голос".

Законопроект стосується продовження дії закону до 31 грудня 2020 року. Його подали нардепи від "Слуги народу". Пропонують продовжити на рік можливість тимчасового введення особливого порядку місцевого самоврядування в ОРДЛО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 обстрілів, двоє поранених: як минула доба на Донбасі

Перед голосуванням були виступи.

"У "Європейської солідарності" є всі підстави не підтримувати зазначений законопроект. Поява у парижському ком'юніке нав'язаної Путіним "формули Штайнмаєра". По-друге, українська делегація не піднімала питання дорожньої карти імплементації Мінських угод". Третє - коту під хвіст пішло напрацювання щодо миротворчих сил з мандатом Ради безпеки ООН.

Ті, хто будував виборчу кампанію на нищівній критиці Мінських угод, за вісім місяців не запропонували жодної альтернативи.

Але голосування "За" допомагає нашій армії тримати оборону з меншими втратами. Дає можливість українським дипломатам продовжити свою роботу за збереження коаліції. Тому голосуємо "За" продовження дії цього закону", - заявив з трибуни п'ятий президент Петро Порошенко.

"Законопроект є абсурдним. Його набуття чинності залежить від проведення на окупованих теритоірях місцевих виборів Донбасу 7 грудня 2014 року. І дата проведення виборів у цьому законі не змінюється. Якщо цей законопроект важливий в рамках "нормандського формату", переговорах, для припинення вогню, обміну військовополоненими і перемоги, то технічно можемо його пролонгувати ще на рік", - заявив голова групи "За майбутнє" Тарас Батенко.

"Історія з Мінськими домовленостями дісталася нам у спадок. І закон про особливості місцевого самоврядування також. Насправді він є суто технічним. Це сигнал для міжнародних партнерів, що ми продовжуємо політику кроків до мирного врегулювання ситуації.

Маніпуляції, які ширяться у соціальних мережах, що це начеб то зрада, капітуляція, не відповідають дійсності. Місцеві вибори цим законом не встановлюються", - сказав нардеп від "Слуги народу" Олександр Качура.

"Закон нікчемний, це оцінить будь-який юрист. Записано створення загонів народної міліції - це пряме порушення Конституції України. Суди, прокуратура створюються виключно тільки за погодженням з органами влади на цій території - пряме порушення Конституції. Фактично заморожується стан, який є сьогодні, якщо ще не буде гірше. Цей закон передбачає, що фактично на цих територіях буде діяти окремі порядок, органи влади, прокуратури, судів і міліції.

Але це ще не все. Записано, що неможливо переслідувати у кримінальному порядку осіб, які винні у скоєнні злочинів. Вбивці, насильники цим законом фактично звільняються від кримінальної відповідальності. Це те, що було створено (ухвалено закон) у 14-у році. Це все було у деклараціях попереднього президента, чи не Зеленський казав, що це все буде змінено? Тому наша фракція голосувати за цей закон не буде", - заявив нардеп від "Батьківщини" Сергій Соболєв.

Україна підготує план змін до Мінських угод до наступної "нормандської зустрічі", запланованої на березень 2020 року. Про це заявив представник України у Тристоронній контактній групі Олексій Резніков.

Зараз ви читаєте новину «"Особливий статус" Донбасу: за що проголосувала Верховна Рада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути