понеділок, 14 квітня 2014 10:23

Рада повинна оновитися після президентських виборів, бо цього вимагає суспільство - політолог

Рада повинна оновитися після президентських виборів, бо цього вимагає суспільство - політолог
Фото: Корреспондент.net

Парламентські вибори слід проводити відразу після президентських, адже Рада у теперішньому складі не здатна вносити зміни до Конституції.

Про це у коментарі кореспонденту Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

За словами експерта, аргументи (відсутність законних підстав розпуску та потреба у реформі Конституції) щодо проведення виборів у 2017 році можуть бути використані і "проти" нинішнього парламенту.

Політолог назвав два головних ризики для функціонування цього складу парламенту.

"Це неефективна робота. Якщо Верховна Рада буде працювати і далі в тому стані, в якому вона зараз знаходиться, то просто у ній не буде сенсу. І тоді питання розпуску буде суто технічним", - зазначив експерт. На його думку, серед таких підстав може бути вихід УДАРу з коаліції, або якщо уряд поставить питання про припинення існування коаліції.

"Якщо коаліція протягом місяця не створиться, то далі йде розпуск Верховної Ради", - нагадав Фесенко.

Експерт назвав другий аргумент, який є "більш вагомим" за попередній.

"Є великий суспільний запит на оновлення системи влади. Опитування свідчить, що абсолютна більшість населення, особливо прихильники Майдану, виступають за перевибори Верховної Ради", - зауважив Фесенко.

Щодо питання проведення конституційної реформи, то, на думку політолога, проблема полягає у відсутності прозорості в роботі над новим документом.

"Ми щось знаємо про те, яким чином і як ведеться робота над новою Конституцією? Нічого", -  сказав політолог.

Експерт порадив створити конституційну асамблею і ввести до її складу людей, які не претендують на державні посади.

Разом з тим Фесенко зауважив: "Немає ніяких гарантій, що ця Верховна Рада з нинішньою структурою більшості проголосує за відповідні зміни до Конституції. Питання федералізації, статусу російської мови просто зриває голосування за зміни до Конституції. В цьому складі Ради навряд чи вдасться знайти 300 голосів для узгодженого проекту", - констатував політолог.

За словами Фесенка, виходити на перевибори Верховної Ради потрібно після президентських виборів, адже коаліція існує інерційно. "Лише тому, що депутати не хочуть розпуску парламенту", - додав експерт.

Нагадаємо, що за повідомленням "Дзеркала тижня" досягнута принципова домовленість політичних еліт із приводу недоторканності цього скликання ВР до 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Рада повинна оновитися після президентських виборів, бо цього вимагає суспільство - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути