середа, 16 грудня 2020 17:00

Пережили цьогорічну кризу спокійно. Наступного року буде краще - економіст

15 грудня Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2021 рік. "За" проголосували фракції "Слуга народу", "Батьківщина", групи "Партія "За майбутнє" і "Довіра".

"У Міністерстві фінансів немає друкарського верстату, який друкує гроші. Ми б з радістю хотіли підвищити в рази зарплати і медикам, і освітянам, і воїнам, які тримають оборону нашої країни. Але повинні тримати баланс і виходити з реальних можливостей економіки", - заявив перед голосуванням міністр фінансів Сергій Марченко.

Доходи заплановані в розмірі 1,092 трлн грн, видатки - 1,347 трлн грн. Дефіцит — 5,5% ВВП або 246,6 млрд грн.

Про це говоримо з економістом Дмитром Боярчуком.

Автор: "Радіо Свобода"
  Економіка залежить від реформи судів, каже Дмитро Боярчук.
Економіка залежить від реформи судів, каже Дмитро Боярчук.

Що в головному фінансовому документі викликає у вас найбільше запитань?

Перехід зобов'язань на наступний рік. Відшкодування ПДВ за нашими оцінками повинні бути вищі.

Було вражаюче розміщення облігацій на внутрішньому ринку (15 грудня Мінфін залучив 51,39 млрд грн коштів на аукціонах облігацій внутрішньої державної позики. Назвали це рекордом. - Gazeta.ua). Тому можливо з тими видатками, які обов'язково потрібно профінансувати, уряд справиться.

Оптимістичний сценарій може статися, а може ні. Є серйозні ризики по доходах.

Третій момент - квазіфіскальні видатки у вигляді кредитних гарантій. Кредитні гарантії - це приховані видатки. Кредит видають, гроші витрачаються, а борг лягає на платників податків.

Є різні розмови про сигнал МВФ. З ЄС вдалося домовитися, вони гроші дали, щоб не створювати більш серйозної кризи. Але з огляду на те, що відбувається, підтвердження від МВФ немає. Зараз критична ситуація зніметься і найближчим часом уряд не буде напружуватись, щоб виконувати всі умови МВФ. Тоді покривати дефіцит наступного року стане складніше, ніж цього. Єдиний шанс - якщо економіка буде супершвидко рости і наповнюватись. Якщо ж швидкого відновлення не буде, профінансувати 5% ВВП дефіциту стане важко.

З ЄС вдалося домовитися. Підтвердження від МВФ немає

За рахунок чого компенсуватимуть дефіцит?

Є план - зовнішні, внутрішні запозичення. Стандартно.

Інвестори навіть при тому, що світ переповнений дешевими грошима, досить обережні. Хочуть позичати під відсотки, які пропонує Україна, але дуже уважно ставляться до позиції МВФ.

Прогноз уряду позитивний – зростання ВВП, ріст мінімалки і прожиткового мінімуму.

Піднімаючи мінімалку збільшують доходи від єдиного соціального внеску. Щоб підприємці платили більше податків. Це підняття податкового тиску. Але не можемо з впевненістю говорити про підняття добробуту і доходів у широкій масі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому перенесли 6, 5 тис. мінімалки

Які підстави на оптимізм?

Цього року економіка падає. Всі очікують, що наступного вона буде рости. Сподіваємося. Але треба враховувати посилення карантину у січні. Ковід накриває хвилями. Західні країни знову вводять карантини.

Одним із факторів для приходу інвестицій називають реформу обігу сільськогосподарських земель. Це реально може вплинути на притік капіталу?

Земельна реформа – довгограюча тема. Ринок землі відразу не забуяє. Той, хто продає, скаже: дві тисячі доларів хочете за гектар, а я хочу за три. Земельна реформа – це важливо. Але це додатковий ріст інвестицій протягом 5-10 років. У 2021 році буму інвестицій не буде. Тим більше, коли іноземці не мають права на власність та з огляду на події із Конституційним судом (27 жовтня КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірну інформацію в деклараціях. Призупинив повноваження НАЗК із перевірки декларацій. – Gazeta.ua).

Що зможе вплинути на притік інвестицій у короткостроковій перспективі?

Приватизація, реформа судової системи. Те, чого влада ніяк не робить. Йде повний відкат в антикорупційній, судовій реформі. Інвестори не люблять коли все відбувається спочатку вперед, а потім назад. Вони люблять, коли все стабільно і зрозуміло. Зараз поки що не дуже зрозуміла ситуація.

Йде відкат в антикорупційній, судовій реформі

Чи є приховані резерви?

Потенціал неймовірний. Вся економічна реформа лежить у площині судової. Можете запросити Ілона Маска, побудувати космодром і запускати ракети, але до вас прийде прокуратура чи ще хтось і бізнес відіжмуть.

Щоб розвивалась економіка, держава повинна зменшити податки. Щоб у бізнесу було більше стимулів. Але оскільки в нас дуже багато соціальних зобов'язань, у першму чергу - пенсії, то знижувати податки не завжди вдається. У нас бюджет - завжди соціальний. Левова його частка - соціальні видатки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд Шмигаля назвали слабким

Які витрати можна було б скоротити?

Важко скоротити без зміни структурних підходів. Усі галузі певним чином недофінансовані. Потрібно реформувати пенсійну систему, зменшити ці видатки. Інакше підходити до боргової політики, щоб обслуговування боргу було меншим.

Бюджет популістичний?

Популістичний був, якби там була якась юлина тисяча. Його можна було зробити більш реалістичним. Я б сказав, що він трошки фантастичний.

Бюджет повинен бути консервативний. Ви повинні бути впевнені на 90%, що він буде ось такий. Якщо доходи кращі - використовуються на додаткові речі. Якщо щось іде не дуже гарно - то ви впевнені, що набагато гірше від того, що запланували, не буде.

Перше півріччя буде складним

Що чекає українську економіку наступного року?

Нас чекає ріст. Прогнозуємо на наступний рік близько 4% росту ВВП. Зараз тенденція інфляції на рівні 4-5%.

Перше півріччя буде складним.

Чого чекати українцям в плані достатку?

Радикальних змін не відбудеться. Як і цього року. Україна пережила цей рік порівняно легко. Тільки мікропідприємці страждали, закривались їхні кафе, ресторани. Загалом українці пережили цю кризу спокійно. Наступного року буде краще. Але у доходах українців не буде масштабного росту.

Яким буде курс гривні щодо долара?

Курс коливатиметься на рівні 28-ми. Коливання будуть мінімальні. Причина - низький торговий дефіцит.

Зараз ви читаєте новину «Пережили цьогорічну кризу спокійно. Наступного року буде краще - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути