Ексклюзиви
понеділок, 09 квітня 2007 19:05

Завтра Конституційний суд візьметься за указ Ющенка

Завтра Конституційний суд розпочне розглядати указ президента про розпуск Верховної Ради. До його рішення апелюють зараз і коаліція, і опозиція з президентом. Найшвидше, саме його ухвала розв"яже нинішню суперечку, причому для однієї зі сторін рішення КС стане справжньою катастрофою.

Зрозуміло, що ціна голосу в суді зараз надзвичайно висока. Саме тому судді опинилися зараз в центрі суспільної уваги. На рішення кожного з них може вплинути багато речей. За чиєю квотою і за чийого сприяння людина потрапила до КС, де здобувала освіту, де народилася. Тим більше, що 2003 року Конституційний суд засвідчив, що може бути заангажованим: виніс тоді рішення, що Леонід Кучма має право втретє балотуватися на посаду президента.

До складу КС входять 18 суддів: по шість призначають президент, Верховна Рада і з"їзд суддів України. Повноваження суддів КС чинні дев"ять років.

Шестеро з нинішніх суддів КС є вихідцями зі Східної України, одинадцять — із Центральної і Західної, один народився в Молдавії. Семеро закінчили Київський університет ім. Шевченка, п"ятеро — Харківський юридичний інститут, троє — Львівський університет, двоє — Одеський.

Головою КС є Іван Домбровський, 60 років. Родом він з села Цеханівка Красноокнянського району Одеської області. Закінчив юридичний факультет Одеського університету. У нього двоє заступників — 56-річний Валерій Пшеничний та 52-річна Сюзанна Станік. Обоє призначені ще президентом Леонідом Кучмою: Пшеничний 2003-го, а Станік — 2004 року.

Зараз саме вона є доповідачем у справі про указ президента. Станік родом зі Львова, навчалася у місцевому університеті. Була міністром юстиції. Є близькою до родини Леоніда Кучми.

Валерій Пшеничний народився в селі Таврійське Нікопольського району на Дніпропетровщині. Закінчив Харківський юридичний інститут.

2001 року Кучма призначив ще одного суддю — Володимира Іващенка, 58 років. Решта троє з квоти президента призначалися Віктором Ющенком. Це — 58-річний Володимир Кампо, 46-річний Дмитро Лилак та 55-річний Віктор Шишкін.

Іващенко родом з Києва, закінчив університет ім. Т. Шевченка. У часи, коли адміністрацію президента очолював Володимир Литвин, працював там керівником управління зі зв"язків з правоохоронними органами.

Кампо родом з Мукачевого на Закарпатті, навчався у Львівському університеті. Лилак народився в селі Кадобна Калуського району Івано-Франківської області, закінчив Київський університет ім. Т. Шевченка. Шишкін народився в Тирасполі, в Молдові. Закінчив юридичний факультет Одеського університету, у 1991–1993 роках очолював Генеральну прокуратуру. Також був нардепом перших трьох скликань.

Окрім Домбровського, у листопаді 2005-го з"їзд суддів призначив ще п"ятьох своїх представників.

Василь Бринцев, 56 років, родом з села Асіївка Балаклійського району Харківської області. Закінчив Харківський юридичний інститут. Будучи головою Апеляційного суду Харківської області, 2004 року виправдав учасників акцій протесту проти уряду Януковича.

В"ячеслав Джунь, 54 роки, родом із Дніпропетровська. Закінчив університет ім. Т. Шевченка в Києві. Був суддею Вищого арбітражного суду, а з 2001-го — Вищого господарського.

Анатолій Дідківський, 57 років, народився у селі Долинівка Брусилівського району Житомирської області. Закінчив столичний університет. Його ж закінчила і Ярослава Мачужак, 51 рік, родом із села Довге Дрогобицького району Львівської області. Із 1996 року вона була суддею Верховного суду.

Андрій Стрижак, 60 років, походить із села Дубрівка Ужгородського району Закарпатської області. Закінчив Харківський юридичний інститут. Із 1988 року — суддя Верховного суду, із 1996-го — голова Закарпатського обласного суду.

Верховна Рада п"ятьох представників до КС призначила у серпні 2006 року. Лише один з них від опозиційної "Нашої України" — 47-річний Петро Стецюк. Він родом із села Копачинці Городенківського району Івано-Франківської області, закінчив Львівський університет.

49-річний В"ячеслав Овчаренко народився в рідному для прем"єра Януковича місті Єнакієвому на Донеччині. Закінчив Харківський юридичний інститут, був головою Єнакіївського міського суду, конституційним правом ніколи не займався.

Михайло Колос, 54 роки, із села Білопіль Шепетівського району Хмельницької області. Закінчив столичний університет, працював прокурором, згодом адвокатом.

Анатолій Головін, 55 років, родом із Макіївки на Донеччині. Закінчив Свердловський юридичний інститут. До складу КС потрапив за квотою Соцпартії. 2003-го був заступником генпрокурора Геннадія Васильєва.

Марія Маркуш, 52 роки, родом із села Бедевля Тячівського району Закарпатської області. Навчалася в Харківському юридичному інституті, 2002 року була обрана до Верховної Ради за списками Компартії.

Ще один суддя з квоти Верховної Ради Павло Ткачук, 58 років, працює у Конституційному суді з 2002 року. Він із села Паволочка Дзержинського району Житомирської області. Закінчив Київський університет. Свого часу працював помічником народного депутата Олександра Мороза.

Зараз ви читаєте новину «Завтра Конституційний суд візьметься за указ Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути