понеділок, 03 грудня 2007 17:39

Віктор Ющенко розкритикував чиновників за байдужість до інвалідів

Учора президент Віктор Ющенко, 53 роки, узяв участь у заходах з нагоди Міжнародного дня інвалідів. В Українському домі глава держави провів нараду з представниками громадських організацій інвалідів, губернаторами й міністрами.

Там також триває виставка виробів для реабілітації людей з обмеженими фізичними можливостями та їхніх власних робіт. Дехто з інвалідів їде в Український дім на візочку. Міліціонери переходять через дорогу, допомагають їм. Вони направляються до бокового входу.

Усередині Українського дому голова Запорізької облдержадміністрації Євген Червоненко, 48 років, розповідає кореспондентові "ГПУ" про вирішення проблем інвалідів:

— Це робота не одного дня. Я наголошую в області: можу вибачити щось інше, але елементарні умови для інвалідів мусять бути.

Приходить президент Віктор Ющенко. Із ним — виконувач обов"язків віце-прем"єра з гуманітарних питань Дмитро Табачник. Розпочинається засідання.

Ющенко підходить до трибуни. Збоку стає сурдоперекладач.

— Сьогодні ми живемо в просторі, де надзвичайно слабкими є відповіді для людей з фізичними вадами. Говоримо про вулиці, дороги, будівлі й особливо установи влади, які насамперед контактують з інвалідами, — зазначає  президент.

Звертається до губернаторів, які стоять позаду інвалідів:

— Колеги, ви покладете свої голови, свої професії, якщо не будете чутливі до виконання всіх указів президента, всіх рішень.

Главу держави обурює відсутність в держустановах спеціальних входів для інвалідів.

— Чому, щоб зайти в Український дім, ці люди повинні рухатися через боковий вхід, а не через центральний? — підвищує голос. — Переконаний, що тут, у секретаріаті, в уряді, в усіх центральних владних установах потрібно починати з того, щоб на самому парадному вході інвалід мав можливість дійти до самого першого кабінету.

Віктор Ющенко вручає нагороди активістам громадських організацій інвалідів. Кожного цілує і про щось стиха розмовляє. Тоді йде на нараду. Вона проходить в одній із залів Українського дому. На сцені — прапор та президентський штандарт. Висить плакат із написом "Безбар"єрна Україна".

Президент знову критикує чиновників.

— На жаль, суспільство мало бачить вашу роботу. Я абсолютно низько її оцінюю! — наголошує.

Обертається до першого заступника голови Секретаріату президента Олександра Шлапака. Просить найближчим часом відзвітувати про діяльність губернаторів у тих регіонах, де найгірше справилися із завданням президента.

— Люди повинні піти у відставку за те, що не розуміють своєї місії. Та й, очевидно,  їхня мораль не відповідає статусу й посаді, — продовжує Віктор Ющенко. — Якби це, не дай Боже, торкалося когось із сім"ї губернаторів —  вони би швидко подумали, як зробити доступну дорогу, вулицю і школу.

Спираючись на ціпок, коридором іде голова Донецької обласної організації ветеранів Надія Паламарчук, 57 років, говорить, що Ющенко — перший президент, який розуміє проблеми інвалідів.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Ющенко розкритикував чиновників за байдужість до інвалідів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути