четвер, 05 квітня 2007 18:18

"Верховна Рада плюнула на Конституцію"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Іван Заєць хоче, щоб у Верховній Раді праві партії були в окремій фракції
Іван Заєць хоче, щоб у Верховній Раді праві партії були в окремій фракції

Штаб Української народної партії розташований навпроти п"ятизіркового готелю "Прем"єр-палас" у центрі Києва. Пізно ввечері у середу там готували списки представників до окружних виборчих комісій, щоб подати до Центральної виборчої комісії. Партійці бігають сходами і кабінетами, збирають підписи. Хтось вигукує:

— Залишилася ще Луганська область!

Колишній народний депутат, перший заступник голови партії Іван Заєць, 54 роки, під"їжджає до будівлі на своїй темно-зеленій "Шкоді Октавії". Виходить, одягає світлий плащ і швидко піднімається на другий поверх. Тут на нього чекають колеги на чолі зі Степаном Хмарою. Якийсь час вони про щось домовляються, потім Заєць пропонує "ГПУ" поспілкуватися в приймальні.

Що ви зробили, коли дізналися про указ президента щодо розпуску парламенту?

— Ми відразу почали передзвонюватися. Домовлялися зустрітися наступного дня в партії, — закидає ногу на ногу та схрещує руки на грудях.

Що думаєте про постанови Верховної Ради, якими вона не підкорилася указу?

— Верховна Рада ухвалювала рішення, які виводять її поза конституційне поле. Бо навіть переформатування ЦВК — це нехтування Конституцією. Адже звільняють і призначають членів ЦВК за поданням президента. Ця Верховна Рада під керівництвом Мороза просто плюнула на Конституцію, навіть не потрудилася пошукати якісь законні можливості протидіяти.

Як оцінюєте відмову уряду виконувати указ президента?

— Це також виведення уряду за межі конституційного поля. У нормальних демократичних державах це називається узурпацією влади або ознакою державного перевороту. Якби, припустімо, проти цих людей порушили кримінальну справу, то вивчали б — чи був умисел під час ухвалення цих рішень. Ясно, що був! Тому що депутат не може не бачити, що ця постанова суперечить Конституції, і урядовець теж. Адже указ діє, й скасувати його може лише Конституційний суд. Немає ні в уряду, ні у Верховної Ради повноважень визначати, чи указ президента конституційний, чи ні.

За останні вісім місяців Конституційний суд не ухвалив жодного рішення...

— Він мовчить із різних причин. З одного боку — це якість його складу. Він сильно поступається першому складу Конституційного суду. Квота Верховної Ради — найслабша, але ми говоримо про загальний рівень. Також на Конституційний суд із багатьох сторін, передусім із коаліції та уряду, чинять тиск. Наприклад, звернення Верховної Ради, аби він розглянув протягом п"яти днів їй подання щодо президентського указу. Є процедура розгляду. Це їм не буряки копати, де можна поставити потужнішу машину. А питання — надзвичайної ваги. Тому його не можна розглянути протягом п"яти днів. Це смішно! Що, Олександр Мороз не розумів цього? Це прямий тиск на Конституційний суд.

Час від часу поруч зупиняються однопартійці Зайця, слухають. Дехто намагається додати щось.

Поки що боремося за єдиний блок

В Української народної партії з"явився шанс потрапити до парламенту...

— Ми вважаємо вкрай важливим створення "правиці" (об"єднання правоцентристських партій. — "ГПУ") та її проходження до Верховної Ради  як окремої політичної сили, — нахиляється вперед, спирається рукою на стіл. — Але сьогодні найкраще було б, аби всі державницькі сили утворили єдиний блок. Туди мали б увійти Блок Юлії Тимошенко, "Наша Україна", теперішня "правиця" та інші партії національного спрямування. Тоді був би найкращий результат. Але зараз БЮТ каже, що іде окремо. Тоді, на нашу думку, найкраще було б іти трьома блоками: БЮТ, "Наша Україна" та партії з ідеями лібералізму, а третій блок — "правиця". Однак так буде ефективно, якщо цю схему визнають і БЮТ, і "Наша Україна", і президент. Адже якщо проходить "правиця", то дасть більше голосів, буде найвищий результат. Інакше, обов"язково знайдеться хтось, хто піде на вибори поза цими двома блоками і обов"язково "відкусить" якусь частину голосів.

Це може бути УНП?

— Я не думаю, що УНП так зробить. Формат участі державницьких сил саме зараз обговорюється.

А якщо не буде єдиного списку демократичних сил і розуміння того, що "правиця" має йти окремим блоком?

— Ми це питання вирішуємо в межах "правиці". Поки що боремося за єдиний блок. Уся розмова повинна відбутися за участі президента. А якщо буде два блоки — буде боротьба за першість між ними.

Але Тимошенко та Кириленко оголосили, що не будуть поборювати одне одного...

— Та ну, це смішно, — махає рукою.

Вони теж можуть сказати, що це смішно, що "правиця" хоче йти окремо...

— Але "правиця" притягує частину радикального електорату — тих, хто за українську Україну, хто поділяє традиційні цінності. Якщо вона піде у складі УНП, Народного Руху України, "Свободи", УРП–"Собор", Республікансько-християнської партії та всіх інших... Якщо буде розуміння з боку БЮТу та "Нашої України", "правиця" обов"язково набере понад три відсотки і пройде до парламенту

Що б ви зробили, якби потрапили до Верховної Ради?

— Ми категорично проти нової редакції Конституції. Пропонуємо виправити слабкі, неузгоджені місця в теперішній. Слід додати пункт про те, щоб президент мав право розпускати парламент із політичних міркувань. Адже якщо коаліція та уряд виходять за межі конституційного поля, сьогодні немає механізму повернути їх назад. Також слід запровадити систему відкритих виборчих списків. Тоді народ сам зможе обирати людей у списку партії, яких хочуть бачити в парламенті.

Заєць переконує, що потрібно провести реформу зарплат. Протягом року вдвічі-втричі підвищити їх рівень. На його думку, це не спричинить стрибка цін, просто відбудеться перерозподіл грошей, які нині осідають у кишенях олігархів. Таким чином в Україні можна створити середній клас. Ще УНП пропонує переорієнтувати економіку на внутрішній ринок, бо зараз великий капітал зорієнтував її на експорт, зокрема металургії. Тому в Україні підтримується низький рівень зарплат, аби була дешева робоча сила.

Ви говорите про ідеї. А які у вас можливості їх здійснити? Якщо після дострокових виборів прем"єром стане, наприклад, Тимошенко...

— Хто б не був прем"єр-міністром, але якби у Верховній Раді праві були представлені окремою політичною силою, тобто фракцією, вони були б змушені враховувати ці пропозиції.

Але хіба БЮТу та "Нашій Україні" вигідно від вас залежати? Хіба в їхніх інтересах, щоб "правиця" йшла на вибори окремо?

— Але це вигідно українському народові, вигідно вам, журналістам.

Ваше покоління політиків зуміє нарешті об"єднатися?

— Ми вже зробили свою справу — створили "правицю". Зараз дуже хочемо, щоб молодь долучилася до цього процесу, а ми допомагатимемо.

Це означає, що у ваших списках тепер підуть 25-річні хлопці?

— І це буде. Я хочу, щоб сьогодні молодь зрозуміла, що треба нас штовхати в спину своєю активністю, відповідальністю за перспективу української нації. Ми в цьому напрямі зараз працюємо дуже багато. У нас до десяти тисяч депутатів обласного та районного рівнів. Маємо там багато молоді. У нас є шість фракцій в областях і до 100 у районах. У політику має йти людина, яка розглядає її як професію, а не як додаток до бізнесу.

1952, 5 липня — Іван Заєць народився в селі Лозниця на Житомирщині
1974 — закінчив Українську сільськогосподарську академію
1989 — член Народного руху України
1990, 1994, 1998 — обирався народним депутатом
1999 — перший заступник голови Української народної партії
2000 — міністр екології та природних ресурсів України
2002 — обраний народним депутатом за списком блоку Віктора Ющенка "Наша Україна"
Одружений. Має двох доньок та сина

Зараз ви читаєте новину «"Верховна Рада плюнула на Конституцію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути