Ексклюзиви
вівторок, 11 квітня 2017 06:10

"В Україні кожен другий відмовляється від лікування через брак коштів"

Автор: ФОТО З САЙТА www.dniprovec.com.ua
  Президент Національної академії медичних наук України, член політичної ради Аграрної партії Віталій Цимбалюк: ”Наші лікарі оперують на найвищому європейському і навіть світовому рівні”
Президент Національної академії медичних наук України, член політичної ради Аграрної партії Віталій Цимбалюк: ”Наші лікарі оперують на найвищому європейському і навіть світовому рівні”

Темою Всесвітнього дня здоров'я 2017 року стала депресія. У світі від неї страждають близько 300 млн людей. А в Україні, лише за офіційною статистикою, — понад 6% населення. Але що робити, коли в депресії опинилася сама система медичної допомоги?

Про реформу охорони здоров'я і катастрофу з медобслуговуванням у селі говоримо з президентом Націо­нальної академії медичних наук, головою медичної ради Аграрної партії Віталієм Цимбалюком, 70 років.

Щодня в Україні від гострого інфаркту помирає 22 людини. Власне серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності українців. Торік медики запропонували київській мерії пілотний проект з оперування людей з інфарктами міокарда. Віталію Івановичу, розкажіть, що вдалося реалізувати?

— На жаль, нічого не змінилося. Справді, один із проектів, який запропонувала Національна академія медичних наук України, — це зменшення смертності від інфаркту міокарда. Насамперед у Києві — де легше всього це зробити. Наша академія має два знамениті заклади — Інститут кардіології імені академіка Миколи Стражеска та Інститут серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова. Там сьогодні можуть швидко оперувати пацієнтів, на найвищому європейському і навіть світовому рівні. Йдеться про те, що пацієнта автомобілем швидкої допомоги доставляють в інститут і одразу госпіталізують. Терміново роблять коронарографію, згідно з якою ставлять діагноз. Якщо в людини є забиті коронарні артерії, одразу пропонується оперативне втручання.

Насправді все роблять максимально оперативно. Наші бригади працюють 24 години на добу і сім днів на тиждень. Однак у нас недостатнє державне фінансування, немає можливості закуповувати стенти.

Яка вартість цих матеріалів?

— Вартість більш-менш якісного стента — мінімум тисяча доларів, а дорожчий — до двох тисяч. Не кожен українець зможе це собі дозволити, особливо, якщо їх треба ставити кілька. Ми запропонували мерії допомогти з цими матеріалами. Та, на жаль, коштів досі не виділили. Якщо ж вдасться запустити проект, ми зможемо зменшити смертність від інфаркту міокарда до європейського показника — 4 відсотків. Так, як сьогодні, зокрема, у Франції, Німеччині, Чехії. В Україні він перевищує 30 відсотків.

Над якими ще проектами зараз працює медична рада Аграрної партії?

— Найголовніший проект, який зараз "пробиваємо", — це покращення первинної допомоги. Мова йде про села. Коли "попередники" взялися за реформування в медицині, вирішили запровадити систему сімейних лікарів, як за кордоном. Але для цього чомусь треба було знищити ФАПи, лікарські амбулаторії. Тобто в селі знищили ту інфраструктуру, яка була при Радянському Союзі і працювала. Але так і не запровадили нову систему — не встигли виховати сімейних лікарів. Вийшло так, що люди в селах лишилися без медичної допомоги. І це проблема №1. Тому село вимирає. У ньому лишаються старші люди, які не можуть виїхати. Молоді тікають у міста.

Сподіватимемося, що лікарі все-таки повернуться в село. Міністерство охорони здоров'я продовжує реформування.

Щодня населення України зменшується на 350–450 осіб. Тобто фактично за добу зникає одне село. Що б ви запропонували для заохочення молодих фахівців працювати в селах?

— Я пропонував багато ідей щодо цього. Перша: випускники медуніверситетів, які вчилися за держзамовленням, повинні два роки відпрацювати в селі. Зараз це скасовано. А моє покоління знало — держава нас навчила і два роки ми маємо працювати в селі. Зараз молодь має право вибору. Але ж якщо в тебе держава вклала гроші, відпрацюй на неї хоча б два роки. Деякі молоді спеціалісти на пропозицію попрацювати в селі кажуть, що їм таким чином "гідність ущемляють".

Другий варіант — це підвищити заробітну плату, щоб зацікавити людей. Тобто дати лікарям у селах більше, ніж отримують у місті. Забезпечити медиків житлом і хоча б якимось транспортом, аби мали можливість їздити на виклики.

Третій варіант — найкращий, але він має бути довгостроковий. У кожному населеному пункті, особливо в селі, знаходити місцеву дитину, яка гарно вчиться і мріє бути лікарем. За кошти громади оплатити їй навчання. І потім цей лікар повернеться в село. Це буде реальний сімейний лікар. Бо він виріс тут, знає людей. І якщо матиме знання, надаватиме реальну допомогу. Але на таку програму треба мінімум 7–10 років.

Таким чином можна налагодити первинну ланку допомоги, а потім вирішувати інші питання.

Як оцінюєте нинішній стан проведення реформ в охороні здоров'я?

— Реформи йдуть дуже повільно. Й отримують великий опір. Але головне — немає єдності між тими структурами, які повинні робити реформи — Міністерством охорони здоров'я та профільним комітетом Верховної Ради. Коли матимуть однакове бачення реформ, тоді процес піде скоріше. І дуже важливо визначитися, хто тривалий час буде очолювати наше міністерство. За 25 років незалежності України змінилися майже 20 міністрів охорони здоров'я. Чи може людина, не пропрацювавши навіть рік, що-небудь вирішити? Ні. Міністр повинен отримати можливість працювати тривалий час і втілити свою програму.

З квітня стартувала урядова програма "Доступні ліки". Відтепер, якщо вірити обіцянкам високопосадовців, українці із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та діабетом ІІ типу можуть безкоштовно отримувати необхідні препарати. Точніше, або повністю безкоштовно, або з невеликою доплатою. Бо хоч уряд і виділив на 2017 рік для реалізації програми 500 мільйонів гривень, проте хворих так ніхто, по суті, і не порахував. Ця програма — це справді дієвий проект чи черговий піар-хід влади?

— Сподіваюсь, це продумані кроки і влада повернулась обличчям до людей. Тим більше, що багато країн уже пішли цим шляхом. Сьогодні більшість українців не мають коштів на нормальну їжу і комунальні послуги, не те що на ліки. За результатами дослідження, проведеного в рамках проекту USAID "(Без) коштовна медицина", кожен другий пацієнт в Україні відмовляється від лікування або відкладає його через брак коштів. І головна проблема цього — саме висока вартість ліків. Тому програма "Доступні ліки" може стати рятівним кругом для багатьох українців з мізерними зарплатами.

Виписуватимуть рецепти, пацієнт ітиме в спеціалізовану аптеку й отримуватиме препарати. Не знаю, наскільки це буде зручно, але все-таки це потрібно людям. З другого боку, ми вже 25 років говоримо про реформи, а ще, по суті, жодна до кінця не реалізована. Хай це буде першим кроком. Подивимося.

На участь у програмі "Доступні ліки" аптеки зголошуються добровільно. Чи може трапитися, що в одному місті буде 20 аптек, в другому — тільки одна?

— Справді, перші кроки будуть із помилками. Але навіть це вже стане позитивним варіантом для людей, які не можуть собі купити медикаменти. Та й, у будь-якому випадку, держава відшкодовуватиме аптекам вартість препаратів. Усі аптеки будуть зацікавлені, щоб надходили кошти — їм однаково, пацієнт платитиме чи держава.

Зараз ви читаєте новину «"В Україні кожен другий відмовляється від лікування через брак коштів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути