пʼятниця, 15 грудня 2017 05:20

"У те, що Саакашвілі посадять, не вірить навіть курка в селі"

— Я — юрист, практиковал в Нью-Йорке, ходил в американские суды. Нигде в мире человека не закрывают под замок за то, что его могут убить, — каже колишній голова Одеської облдержадміністрації, екс-президент Грузії 49-річний Міхеіл Саакашвілі в понеділок 11 грудня в Печерському районному суді Києва.

Розглядали обрання йому запобіжного заходу. Прокуратура просила суд про цілодобовий домашній арешт на два місяці. Пояснили це загрозою життю Саакашвілі з боку російських спецслужб. Засідання тривало понад 7 год. Слідчий суддя Лариса Цокол клопотання прокурора не задовольнила. Колишнього президента Грузії відпустили з-під варти.

Правоохоронці затримали його 8 грудня в Києві. У слідчий ізолятор забрали з квартири екс-керівника поліції Луганської області Юрія Покиньбороди. Саакашвілі підозрюють у вчиненні злочину за попередньою змовою організованою групою. 18 грудня його викликають на допит у Генпрокуратуру.

— Саакашвілі хотіли не стільки ув'язнити, скільки дискредитувати в очах прихильників. Цього не відбулося. Підтримка зросла, і влада змушена шукати альтернативні шляхи вирішення цієї проблеми, — каже політолог 33-річний Петро Олещук.

— Тут є два варіанти. Або по­глиблювати доказову базу про спробу вчинити державний переворот і співпрацю з російськими спецслужбами. Або — відправити у відставку генпрокурора Луценка. Щоб його наступник переглянув справи й оголосив перемир'я між владою й Са­акашвілі. Другий варіант поки що здається малоймовірним.

Ніхто своїх цілей не досягнув. Усі далі накопичуватимуть сили. Для України було б оптимально, якби президент Порошенко взагалі не запрошував Саакашвілі. Адже це було зроблено заради короткотермінового піару. Тоді Петро Олексійович набрав кілька додаткових балів в очах власних виборців і західних партнерів. Але в підсумку завів Україну в непрогнозоване політичне протистояння. Влада зганьбилась. Офіційно звинуватили Саакашвілі у спробі вчинити державний переворот. А після цього суд випустив його на свободу, не знайшовши підстав навіть для домашнього арешту.

— Ситуація далі ­розвиватиметься в руйнівному руслі — з боку і президента, й екс-очільника Одещини, — говорить колишній нардеп 53-річний Тарас Стецьків. — Влада діє поза правовим полем. А Саакашвілі в силу свого характеру все зводить до персонального протистояння з Порошенком. У те, що Міхеіла посадять, не вірить навіть курка в селі.

Зараз ви читаєте новину «"У те, що Саакашвілі посадять, не вірить навіть курка в селі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути