Ексклюзиви
понеділок, 19 листопада 2007 17:06

"Ющенко й Тимошенко матимуть 53 відсотки на двох"

  Віталій Бала: ”Найближчі 10–15 років у країні має бути досить жорстка вертикаль влади”
Віталій Бала: ”Найближчі 10–15 років у країні має бути досить жорстка вертикаль влади”

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, 42 роки, каже, що нинішня словесна приязнь між президентом Віктором Ющенком і прем"єром Віктором Януковичем є політичною грою.


Інтрига щодо сформування коаліції БЮТу і НУ-НС триватиме до офіційного підписання коаліційної угоди чи зникне раніше?

— Ця інтрига надумана. Потрібні нові політичні віяння в Україні мали б розпочатися саме зараз, із позачергових виборів. Якщо є 228 голосів, абсолютно зайве підписувати якісь зобов"язання. Треба заходити до сесійної зали й працювати. А інтриги свідчать, що візантійські методи правління живі й донині. Від них давно час відходити. Якщо не буде сформовано коаліції БЮТу й "Нашої України — Народної самооборони", то це стане поганим прецедентом.

Підписання ж тексту угоди насправді йде від політичної недовіри, що існує серед нашого політикуму. Воно не має жодного юридичного наслідку. Це спроба застрахуватися від непередбачуваних кроків опонентів.

Наскільки ймовірним є обрання головою парламенту Івана Плюща, про що багато хто говорить?

— Виходячи з того, що В"ячеслав Кириленко все більше йде у фарватері Юлії Тимошенко, нині є зацікавленість у Плющі. Позитивно налаштовані на його кандидатуру в Партії регіонів. Тож у разі зриву голосування щодо кандидатури Кириленка саме Іван Плющ може очолити Верховну Раду. Він не найгірший кандидат.

А з Кириленком поспішили. Це років за десять він може бути спікером.

Чому не зараз?

— Зараз Кириленко має досить радикальну позицію. Каже, що не працюватиме з тією чи іншою партією. Із такими установками не можна займати крісло спікера, бо йому важко буде шукати компромісу. Непорозуміння у залі може перерости у парламентську кризу.

А які перспективи у Литвина очолити парламент?

— Та насправді немає жодної "золотої акції" Литвина. Політичні сили самі створюють Литвину імідж її власника. Це свідчить про їхню низьку фаховість і зрілість. Щоправда, якщо так триватиме й далі, то Литвин справді може опинитися в кріслі спікера. Це буде надумано, награно, але для нього — супер!

Чи може статися, що незгодні з деякими пунктами коаліційної угоди "нашоукраїнці" відмовляться від депутатських мандатів — наприклад, той же Юрій Єхануров?

— Ніхто не відмовиться. Якби хотіли, то вже зробили б це. Нині така відмова була б чесною по відношенню до однопартійців, до з"їзду, на якому блок НУ-НС визначився з участю в коаліції разом із БЮТ. До речі, шкода, що ніхто не відмовився від мандатів. Бо це засвідчило б про закладання гарної політичної традиції в Україні. А якщо не буде політичних традицій, то які б угоди не підписували між собою політики — вони не виконуватимуться.

Жодної золотої акції у Литвина немає

Ви прогнозуєте спокійний початок роботи Верховної Ради чи буде як 2006 року — із блокуванням трибуни?

— Якщо так станеться, то вигідно це буде Секретаріату президента. Залежно від того, що ми будуємо — парламентсько-президентську чи президентсько-парламентську державу — нехай ті хлопці і визначаються: блокувати чи ні роботу Верховної Ради. А в разі чергового блокування нехай потім не дивуються, що буде ухвалено нову редакцію Конституції, і ми знову повернемося до президентської форми правління. Я її, до речі, підтримую, незалежно від прізвищ. Найближчі 10–15 років у країні має бути досить жорстка вертикаль влади.

Останнім часом Віктор Янукович висловлюється підкреслено лояльно щодо президента Віктора Ющенка. Це щось означає?

— Ця словесна еквілібристика не є тим справжнім компромісом, який мав би бути між Віктором Ющенком і Януковичем. Рік-два тому подібне вже починалося, а потім пішов словесний негатив. Із погляду інтересів Партії регіонів нинішня поведінка Віктора Януковича є виправданою. Але наскільки щирою? Лояльні висловлювання прем"єра й президента на адресу один одного сьогодні не є тим показником, за яким можна робити висновки. Це політична гра: мовляв, зараз ми готові до співпраці, до широкої коаліції, а там видно буде.

Чи вважаєте ймовірним сценарій нових дострокових виборів у парламент разом із президентськими виборами або незабаром після них?

— Скоріш за все, якщо дострокові парламентські вибори і будуть, то перед президентськими. Бо через третій тур виборів 2004 року президентські відбудуться на початку 2010-го. Якщо у парламенті буде лише ситуативна коаліція і внесуть зміни до Конституції, то не виключені спроби проведення виборів до місцевих рад. Це дасть змогу політичним силам підготуватися до президентських. Опонентам Тимошенко це нині не дуже вигідно, бо вона може серйозно укріпитися в регіонах. На дострокових виборах у 16 областях України БЮТ набрав більшість голосів.

Доки можуть продовжуватися дострокові вибори?

— Доки це не набридне людям із великими грішми. Тоді в парламенті з"являться більш-менш нові обличчя. Дострокові вибори можуть бути ще не раз і не два. Зрештою, це приведе до зміни політичної еліти. Хоча для економіки, соціального розвитку дострокові вибори не дуже добре, але їх треба пережити.

Ваша агенція прогнозує появу прагматичної коаліції на основі коаліції БЮТу і НУ-НС — шляхом приєднання до неї Партії регіонів і Блоку Литвина. Коли це може статися?

— Це буде не приєднання, а скоріше переформатування більшості. Але це станеться за умови, що треба буде приймати серйозні рішення, вносити зміни до Конституції. Із точки зору інтересів суспільства такий варіант найкращий.

Чи приведе цей варіант до президентства Юлії Тимошенко і прем"єрства Віктора Януковича?

— На майбутніх президентських виборах Ющенко й Тимошенко матимуть приблизно 53 відсотки на двох. Якщо вони з"ясовуватимуть між собою стосунки, то жоден із них ті вибори не виграє . Сподіваюся, інстинкт політичного самозбереження й дані 2004 року обіцянки змусять їх домовлятися й нормально співпрацювати. Інакше у них немає перспектив виграти вибори. 

Зараз ви читаєте новину «"Ющенко й Тимошенко матимуть 53 відсотки на двох"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути