четвер, 04 жовтня 2007 14:13

"Юля схаває "Нашу Україну" за рік"

Автор: фото: Сергій БУРКОВЬКИЙ
  Олег Тягнибок чекає дзвінка від Юлії Тимошенко, бо на мітингу у Львові перед виборами вона обіцяла запросити його працювати в Кабінет Міністрів
Олег Тягнибок чекає дзвінка від Юлії Тимошенко, бо на мітингу у Львові перед виборами вона обіцяла запросити його працювати в Кабінет Міністрів

38-річний лідер всеукраїнського об"єднання "Свобода" Олег Тягнибок призначає зустріч у ресторані "Букет", неподалік столичного майдану Незалежності.

— Запізнився, бо стояв у корку, — каже він, підходячи до ресторану. На ньому вишита білим сорочка. Заходить до приміщення, очима шукає вільний столик. Сідаємо. Тягнибок помічає затишне місце в куточку неподалік стіни та пропонує пересісти. Замовляє свіжовичавлений моркв"яно-яблучний сік із селерою та курячий салат.

Ваша політична сила набрала на виборах менше одного відсотка голосів. Задоволені результатом?

— "Свобода" морально перемогла. Як можна бути незадоволеним, якщо партія за рік показує вдвічі кращий результат, ніж було до цього? Ми змогли донести до людей програму, ідеологію. Маємо великий потенціал на перспективу.

На минулих виборах ми зайняли націоналістичну нішу. На цих — вели виключно ідеологічну кампанію. Набагато більше українців зрозуміло, що є така права світоглядна партія. Той відсоток, який нам намалювали, не зовсім правильний. Були фальсифікації.

Тягнибок каже, що фальсифікували ті, хто мають владу в регіонах: Партія регіонів на Сході і Півдні, БЮТ — у центрі, "Наша Україна" — на Заході.

— Фальсифікації будуть доти, доки серйозно не каратимуть за порушення виборчого законодавства, — наголошує Тягнибок. — По "Свободі" в останній тиждень вдарили з усіх гармат і БЮТ, і "Наша Україна", і Партія регіонів. Це суттєво вплинуло на результат.

Дзвонить мобільний телефон. Політик кілька секунд говорить і кладе слухавку.

— Андрію, це ті козаки з Кривого Рогу. Скажи, де я. Хай підходять і чекають, — звертається до помічника, який підсів за стіл.

Продовжує розповідати про вибори:

— Ми долали 3-відсотковий бар"єр. Тому вони боролися з нами, особливо на Західній Україні.

Офіціантка сервірує стіл. Приносить наїдки.

Перед виборами ви казали, що розраховуєте набрати мінімум 15 відсотків на Галичині. Чому набрали лише три?

— На Львівщині, за тиждень до виборів, ми мали сімнадцять відсотків, на Тернопільщині — понад двадцять. Це були опитування наших опонентів. Вони побачили такий результат і почали використовувати "чорні" технології. Казали, що ми забираємо голоси в "помаранчевих". Це неправда. За нас голосували люди, які підтримують нашу ідеологію — ті, хто розчарувався в Майдані. Я голосів ні в кого не забирав. Я беру своє. Були звинувачення, що наша партія — проект Рината Ахметова. Який проект? Я що, з Марсу впав? Я сімнадцять років у публічній політиці!

Тимошенко каже, що "Свобода" — маргінальна партія. Якщо ми такі маргінальні, то чого ви до нас чіпляєтеся, Юліє Володимирівно? — підвищує голос Тягнибок. — Я завжди толерантно ставився до БЮТ. Якщо критикував, то за діло: за закон про Кабмін, за встановлення пам"ятника Катерині ІІ в Одесі, за який там проголосувала фракція БЮТ. І тут вона виливає на нас такий бруд і болото (за тиждень до виборів Тимошенко порівняла Тягнибока з Романом Козаком та Дмитром Корчинським і назвала його партію маргінальною. — "ГПУ"). І того самого дня Юлія Володимирівна робить у Львові мітинг і перед народом розказує, який Тягнибок класний пацан і яка "Свобода" класна партія. Вона так нас хвалила! Складалося враження, ніби Юля скаже, що буде за нас голосувати, — хитає головою Тягнибок і починає копіювати слова Тимошенко: "Але ви розумієте! Що вони в нас можуть забрати голоси. Тому ви за Тягнибока не голосуйте. Я вже з ним про все домовилася. Він буде в уряді і матиме посаду. Я до нього буду дзвонити".

Тягнибок дивиться на мобільний і каже:

— Я до цього часу чекаю дзвінка.

Чи могли б ви приєднатися до однієї з великих політичних сил, аби потрапити до Верховної Ради?

— Ми про це не думали. Вважали, що до нас мають приєднуватися через чітку ідеологічну платформу. Та в парламенті ми опинимося дуже швидко. Я вісім років був там, — каже Тягнибок і бере в руки виделку. — Що з того? Мені не вдалося провести жоден із законів, який відповідає моїй ідеології. Закони навіть не могли "вийти" із фракції. Це говорить про те, що політикам не слід об"єднуватися лише через тактичні завдання. Має бути ідеологічна база.

Скільки витратила "Свобода" на передвиборчу кампанію?

— Цю інформацію оприлюднимо на нашому сайті. Можу сказати, що дев"яносто відсотків ми витратили на засоби масової інформації. З агітками було простіше, бо декілька членів партії — власники друкарень.

Юлії Володимирівні вигідно приручити Литвина

А звідки основне фінансування?

— Ми не мали єдиного великого спонсора — було кілька маленьких. Це люди дрібного та середнього бізнесу.

Політик каже, що може назвати прізвища. Та потім ці люди матимуть проблеми.

— Наприклад, перед виборами всіх їх викликали губернатори, проводили профілактичні бесіди. Якщо хочете, одне прізвище можу назвати — це Богдан Бенюк, четвертий номер нашого списку. Він перерахував півмільйона гривень. Але його не чіпають, бо він актор, а не бізнесмен.

Тягнибок зазначає, що партія висуватиме свого кандидата на президентських виборах. Щодо інших, додає:

— Юля приколише президента і схаває "Нашу Україну" десь за рік. Вона грамотно зробила, коли сказала, що уряд буде формуватися 50 на 50. Ті міністри, які прийдуть за квотою "Нашої України", одразу стануть людьми Юльки, а не президента. А непокірних вона  знищуватиме. Тимошенко повністю оголить президента.

Та вони дають одне одному гарантії й обіцянки, які...

— Ай-ай-ай! — усміхаючись, перебиває Тягнибок і гладить себе по животу, наче з"їв щось смачне. — Скільки вже було обіцянок? "Наша Україна" — це вчорашній день. За деякий час буде двопартійна система. Країною керуватимуть БЮТ і Партія регіонів. Тому вони хочуть ухвалити закон про опозицію. Періодично змінюватимуться при владі. Середній клас, як такий, знищать. Залишаться багаті й бідні. Ними легше керувати.

Чи зможе Тимошенко бути кращим, ефективнішим прем"єром, ніж Янукович?

Тягнибок бере виделкою салат й відповідає:

— Зможе, але результат буде однаковий.

Кілька секунд мовчить і додає:

— Вродлива жінка, приємно подивитися. А що народу треба? Видовище. Хто що любить дивитися по телевізору. Якщо комусь подобаються фільми жахів — це Янукович. Коли дивишся їх постійно, хочеться "Санти Барбари", мелодрами, поплакати. Це — Юлія Володимирівна.

"Нашій Україні" прийшов каюк, — веде далі Тягнибок. — Нині уряд створюватиме Тимошенко. Їй не будуть нав"язувати кандидатури. Хоча я не здивуюся, якщо в уряді з"являться люди з Донецька. Наприклад, віце-прем"єр Борис Колесніков. Думаю, за півроку ми побачимо дуже багато цікавих речей.

Як довго існуватиме коаліція між БЮТ і "Нашою Україною-Народною самообороною" в разі її створення?

— Можливо, до розподілу портфелів. Можливо, й довше. Та гризтимуться точно. І не лише за міністерські портфелі, але й за губернаторські крісла. Юлі потрібна хоча б половина, яка слухатиметься.

Як думаєте, з ким буде Литвин?

— Якщо Юля Володимирівна мудра кобіта (жінка по-польськи. — "ГПУ"), то їй було би вигідно приручити Литвина, взяти до себе. І обіцяти все, що тільки можна, навіть посаду спікера. Бо їй по барабану "Наша Україна". БЮТ цікавить наступна президентська кампанія. Литвин при певних розкладах може стати кандидатом від "біло-синіх". Тоді їхні олігархи робитимуть ставку на нього, а не на Януковича. Ця кандидатура сильна. Для Тимошенко важливо прибрати такого суперника. Уявіть, що Литвин два роки в опозиції, а Тимошенко при владі й нічого не може зробити. Тоді не складно спрогнозувати, хто виграє вибори.

— Андрію, замов мені чорний чай з цитриною, — каже Тягнибок помічникові.

Після інтерв"ю він іде за сусідній столик. Там на нього чекають двоє чоловіків.

1968, 7 листопада — Олег Тягнибок народився у Львові
1991 — голова Студентського братства у Львові
1993 — закінчив Львівський медичний інститут
1994 — депутат Львівської обласної ради
1998, 2002 — народний депутат
2004 — очолив Всеукраїнське об"єднання "Свобода"
2006 — депутат Львівської облради
2007 — "Свобода" набирає на виборах до Верховної Ради
0, 76% голосів
Одружений. Має двох доньок і сина.

Зараз ви читаєте новину «"Юля схаває "Нашу Україну" за рік"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути