Ексклюзиви
пʼятниця, 19 травня 2017 07:55

Українцям заблокують доступ до російських соціальних мереж

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

Президент Петро Поро­шенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про персональні санкції до 1228 фізичних та 468 юридичних осіб із Російської Федерації. Санкції передбачають блокування в інтернеті російських соц­мереж "ВКонтакте", "Одноклассники", сайтів "Яндекс", "Мейл.ру".

"Масовані кібератаки РФ по всьому світу, зокрема — нещодавнє втручання у виборчу кампанію у Франції, вказують на потребу рішучих дій. Українські інтернет-провайдери мають припинити надавати доступ до російських сервісів. Усі офіційні сторінки президента в цих сервісах буде закрито. Закликаю всіх негайно вийти з російських серверів із міркувань безпеки", — пише Петро Порошенко, 51 рік, на своїй офіційній сторінці "ВКонтакте" 16 травня.

— Таке рішення мали прийняти в перший рік війни. Держава непослідовна у протидії російській агресії, але краще пізно, ніж ніколи, — каже політолог Михайло Басараб, 40 років. — Країна-агресор повинна зазнавати якомога більших економічних втрат. Нарікатимуть на незручності: всі звикли до соцмереж, пошуковиків, програм. Та чи можна порівняти це зі втратами близьких, житла, роботи й перспектив жителів окупованих територій? Вони стали заручниками Путіна.

Під санкції потрапила програма "1С". 80% малого бізнесу веде бухгалтерію через неї. Заборона програми призведе до збою в роботі Державної фіскальної служби.

— Потрібно створити вітчизняну систему. Це буде витратний проект, але національна безпека і свобода — дорогі речі, — каже Басараб.

"Заборона ресурсів "Одноклассники", "ВКонтакте" чи "Мейл.Ру" не ­обмежує нашого права на інформацію, бо вони не є засобами масової інформації. Але обмежує можливість користуватися піратськими аудіо, відео й фото. Проте права на це у нас і так не було", — пише дипломат Богдан Яременко, 45 років.

"Ці мережі активно використовують з метою пропаганди в інтересах російських спецслужб, вкидання дискредиту­ючої і брехливої інформації про Україну, Євросоюз і США. Їх задіюють як мережу координації і вербування російської агентури розвідки, для відпрацювання планів мобілізації громадян країн пострадянського простору і російськомовної діаспори в західних країнах. Також для збору інформації персонального і ділового характеру про іноземних українців, підготовки і проведення терористичних акцій", — пояснює політолог 42-річний Тарас Березовець.

За порушення заборони оператори і провайдери платитимуть штраф від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів. Це від 850 до 5100 грн.

— Російські соцмережі та сервіси почали розсилати інструкції, як обійти заборону, — каже експерт з інноваційних технологій Віктор Валієв, 33 роки. — Заходити будуть на сайт через посередника. Щоб повноцінно заблокувати російські соцмережі, провайдерам знадобиться дороге обладнання. Навряд чи його закуплять. Будуть користуватися дешевшими варіантами. Такі сервіси справді можуть використовувати російські спецслужби. Але складно боротися з технологіями ХХІ століття методами ХІХ. Треба було із 2014 року через соціальну рекламу зменшувати аудиторію російських сервісів.

Зараз ви читаєте новину «Українцям заблокують доступ до російських соціальних мереж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути