пʼятниця, 07 грудня 2018 05:10

Україна прийме лише переможний мир

Напад російських військових на українські кораблі в Керчинській протоці, узяття в полон моряків і захоплення суден стало найкращим доказом примарності нинішнього перемир'я. Оголошення владою воєнного стану, на думку більшості експертів, закордонних у тому числі, жодним чином не вплине на перебіг протистояння між Москвою та Києвом. Для вирішення конфлікту потрібні не тактичні — часто геть запізнілі — кроки, а стратегічне бачення безпекового майбутнього держави.

За майже п'ять років нинішній президент, даремно поклавшись на неефективні Мінські домовленості, так і не спромігся запропонувати країні та світу реальний план відновлення територіальної цілісності країни — повернення окупованих частини Донбасу та Криму. Не вдалося владі й забезпечити сталий мир.

Із-поміж найактуальніших проб­лем, які хвилюють українців, на першому місці — війна на Донбасі — 66,5%, за даними опитування Соціологічного центру ім. Михайла Драгоманова. Ситуація ускладнюється щодня і вимагає ефективного використання всього арсеналу дипломатичних, військових, економічних, юридичних та інформаційних можливостей країни і союзників.

Забезпечити Україні перемогу у війні та захистити державу над Дніпром від можливих зазіхань у майбутньому покликана "Нова стратегія миру та безпеки", розроб­лена Юлією Тимошенко разом із командою кращих експертів.

Свого часу кандидат у президенти Петро Порошенко пообіцяв Україні мир за два тижні. Але війна з російським агресором триває довше, ніж Перша світова. Вбито понад 11 тис. людей, зокрема 147 дітей. Площа окупованої території України більша за Данію, Швейцарію чи Нідерланди. Мінські домовленості — як головний шлях для встановлення миру, є неприйнятним. Він фактично федералізує Україну та не вирішує проблему повернення Криму.

Юлія Тимошенко пропонує інший варіант вирішення проблеми: новий поглиблений формат переговорів "Будапешт плюс". Переконана, що Україна має вимагати від країн-підписантів Будапештського меморандуму виконання гарантій територіальної цілісності й захисту від агресії, які нам давали в обмін на відмову від третього за потужністю ядерного потенціалу у світі. З країнами-гарантами, запевняє політик, треба сідати за стіл переговорів. Ідеться про США, Велику Британію, Францію, Китай, Росію, Німеччину та представника ЄС.

Результатом сильної дипломатії має стати посилення санкційного тиску на агресора — аж до повного звільнення України і встановлення контролю над окупованими територіями.

— Нам потрібен реальний мир, а не його ілюзія. І він настане, — каже Юлія Тимошенко.

Сильна контрактна армія — це один із пріоритетів нової стратегії безпеки. Лише за умови побудови міцного війська, запевняє лідер "Батьківщини", дипломатичні переговори щодо повернення миру в Україну будуть ефективні.

Як зазначав міжнародний військовий експерт Ґлен Ґрант, організація української армії не відповідає в повній мірі жодному з 10 головних стандартів НАТО. Йдеться про такі принципи, як повага до життя військових та їхніх родин, чесність і ліквідація корупції у війську, рівень озброєності, підготовка військових.

Тож Україна потребує повноцінної розбудови та модернізації контрактної армії. І команда Юлії Тимошенко працює над проектом контракту для служби у Збройних силах. Політик переконана, що новий контракт сформує принципово інші відносини між військовими й армією: на основі поваги та престижності військової служби.

Дати вимушеним переселенцям можливість безпечно повертатися додому — одна зі складових нової стратегії миру.

— Ми запровадимо прозорий порядок установлення права власності на житло, землю та майно і повернемо людям те, що в них нечесно, використовуючи зброю, забрали. Також створимо фонд виплат матеріальної компенсації, зокрема на ліки та медобслуговування. Запровадимо спрощені адмінпроцедури отримання та відновлення документів для вимушених біженців, — додає Юлія Тимошенко.

Підтримка і захист прав цієї категорії громадян, зазначає голова партії, є інвестицією в досягнення стійкого миру. Адже саме вони є опорою для відновлення української влади на Донбасі та в Криму.

Стратегія Тимошенко порушує питання компенсації українцям завданих російською ­агресією збитків. Адже за всі роки війни чинна влада так і не спромоглася розробити дорожню карту юридичних дій для отримання таких компенсацій.

Команда Тимошенко встановила й задокументувала декілька тисяч фактів заподіяння шкоди конкретним громадянам. Це дасть можливість воїнам, які отримали поранення, родинам загиблих і вимушеним переселенцям отримати компенсації від країни-агресора.

— Якщо всі постраждалі українські громадяни подадуть позови проти держави-агресора, то загальна сума претензій, розрахована згідно із практикою Європейського суду з прав людини, перевищить 100 мільярдів євро. Це масштаб того, що можуть отримати наші громадяни за понівечене життя, — говорить Юлія Володимирівна.

Захистити тих, хто змушений був виїхати з окупованих територій, — одна частина плану Юлії Тимошенко. Друга — повернути життя на ті території, куди люди повернуться після деокупації. Після приходу до влади лідер партії запропонує президентську ініціативу з безпеки та розвитку Донбасу для створення десятків тисяч робочих місць, модернізації економіки, для відбудови житла й цивільної ­інфраструктури.

У той час, як Порошенко постачає армії техніку, вироблену на його заводах за завищеною ціною, Тимошенко ініціює створення воєнного кабінету. Його завданням є реалізація стратегії миру для України, розробка чіткого плану дій для перемоги. Очолюватиме воєнний кабінет екс-депутат і колишній віце-прем'єр-міністр уряду АР Крим Андрій Сенченко.

— "Батьківщина" ініціюватиме розробку стратегічної військової доктрини і відповідних законопроектів, адже Петро Порошенко затвердив воєнну доктрину лише за півтора року після початку війни. А завдання сформувати морську доктрину було поставлене лише на п'ятий рік війни, що довело ситуацію до ризику втрати Азовського моря.

Головне, на чому наголошує Тимошенко в контексті стратегії миру та безпеки — світ поважає сильних, але перемагають могутні. Тож Україна має навчитися перемагати.

— Сильна Україна непотрібна нікому, крім нас. І тільки ми можемо її такою створити. Імунітет нації — у власних силах, упевненості й потужності, — каже Юлія Тимошенко.

1,5 разу — у стільки зарплата рядового контрактної служби перевищуватиме середню заробітну плату в країні. Військові зможуть отримати житло за спеціальною іпотечною програмою, за якої відсотки платитиме держава. До контракту включать гарантії медобслуговування, отримання освіти, пенсійного страхування, а також додаткові пільги для учасників бойових дій і членів їхніх родин. Такі норми передбачає новий контракт для служби у Збройних силах, над розробкою якого працює команда Юлії Тимошенко.

Бюджет на оборону має бути в половину більший

Стратегія миру та безпеки, над якою працює команда Юлії Тимошенко, передбачає збільшення фінансування ЗСУ і пріоритетних розробок у галузі озброєння. Воно має становити не 2% валового внутрішнього продукту, що є неприпустимим для воюючої країни, а щонайменше 3% ВВП, говорить лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

— Усі країни — члени НАТО щорічно на систему безпеки й оборони витрачають майже трильйон доларів, країна-агресор РФ — 66 мільярдів доларів, а Україна — трохи більше 2 мільярдів доларів. Тож ми не можемо почуватися в безпеці, коли наш військовий бюджет у 30 разів менший за бюджет країни-агресора, — каже Юлія Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Україна прийме лише переможний мир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути