пʼятниця, 21 червня 2019 07:31

У суддів Конституційного суду немає єдиної позиції про вибори

— Конституційний суд не може зупинити вибори своїм рішенням. Він має визначити, чи був указ конституційним, — говорить голова Центральної виборчої комісії 51-річна Тетяна Сліпачук. — ЦВК у складній ситуації. Тому що підготовка до виборів почалася. Процес не може бути відкладений або призупинений.

21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Вибори призначив на 21 липня. Група нардепів із "Народного фронту" звернулася у Конституційний суд із поданням про неконституційність указу.

— Важко спрогнозувати, яке буде рішення суду, — каже юрист Андрій ­Химчук, 26 років.

— Із трансляцій засідань зрозуміло — в суддів немає єдиної позиції. У сторін є аргументи. Президент вважає, що коаліції не було, що існувала тільки на папері. Представники парламенту стверджують — коаліція була, більшість ухвалювала рішення. А припинила своє існування у травні, коли з неї вийшов "Народний фронт".

Суд може не пояснювати свого рішення. А просто визначити, як далі розвиватимуться події. Наприклад, указ — неконституційний, виборів не буде. Або указ конституційний — вибори будуть. Або: указ неконституційний, але вибори будуть.

Зараз ви читаєте новину «У суддів Конституційного суду немає єдиної позиції про вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути