Ексклюзиви
вівторок, 31 серпня 2010 01:01

"Шансів на збільшення президентських повноважень дедалі менше"

  Михайло Погребинський: ”Референдум — це обман народу, бажання маніпулювати суспільством”
Михайло Погребинський: ”Референдум — це обман народу, бажання маніпулювати суспільством”

Голова Верховної Ради 54-річний Володимир Литвин вважає, що парламент зобов"язаний довести до логічного завершення конституційну реформу.

— Нам треба серйозно підійти, по-перше, до зняття неузгодженостей у Конституції, по-друге — до логічного завершення того конституційного процесу, який було розпочато, і, зокрема, щодо організації влади на місцях, — каже спікер.

— Після 2004 року нічого не зроблено в частині збільшення повноважень місцевих органів влади, — коментує заяву директор центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський, 64 роки. — Із цим погоджуються практично всі політичні сили. Потрібно ввести до Конституції засади адміністративної й територіальної реформ. Скажімо, ввести інститут префектур. Тобто префекта призначає президент як свого представника в регіоні, а місцеву владу обирають громадяни, і вона розпоряджається коштами й ресурсами.

Потребують змін питання про наглядову функцію прокуратури, незалежність судів тощо.

Щодо неузгодженостей, то йдеться про норми, які дозволяють двозначне трактування. От президент вносить кандидатуру прем"єра, запропоновану коаліцією більшості. То він має право чи зобов"язаний це робити? Я розумію, що це його обов"язок, а Ющенко вважав, що це його право.

Чи підтримає Литвин бажання оточення президента Януковича підвищити його повноваження?

— Це залежатиме від розкладу сил у парламенті. Зараз він не на користь таких змін — Блок Литвина й комуністи проти. Партія регіонів 300 голосів не збере.

Чому Литвин саме зараз заговорив про вдосконалення Конституції? У нього особистий інтерес чи "регіонали" тиснуть?

— З одного боку, тиск є. А з іншого — як не говорити, коли про це каже гарант. А спікер завжди вважав себе "не першим і не другим". Теж може висловити думку.

Партія регіонів 300 голосів не збере

А от що стоїть за словами президента — загальне бажання чи конкретний план — незрозуміло. Мені здається, перше.

Чи варто виносити зміни до Конституції на референдум?

— Референдум — це обман народу, бажання маніпулювати суспільством, враховуючи низьку політичну культуру громадян. На референдум можна виносити лише певні зміни. Наприклад: одна чи дві державні мови. Решту ухвалювати через парламент.

Коли найкращий час для прийняття змін?

— Якщо мова про те, у чому зацікавлений президент, то варто було це робити одразу після перемоги на виборах. Час уже втрачений. Рейтинг Януковича знижується, що природно. І чим далі, тим менше шансів на збільшення президентських повноважень.

Зараз ви читаєте новину «"Шансів на збільшення президентських повноважень дедалі менше"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути