четвер, 09 липня 2020 06:01

Розмови чиновників хочуть засекретити

"Це ненормально, коли хтось записує главу держави. І не важливо, чи це незаконний вчинок громадянина України через внутрішні мотиви, чи за цим стоять іноземні спецслужби", — говорить керівник Офіса президента 48-річний Андрій Єрмак журналістам "Вашингтон пост".

Так прокоментував оприлюднені наприкінці травня записи розмови п'ятого президента України Петра Порошенка та колишнього віцепрезидента, а нині кандидата на пост глави держави в США Джо Байдена. Їх оприлюднив нардеп Андрій Деркач.

Офіс президента планує підготувати закон, яким заборонять публікувати таємні записи розмов високопосадовців. Це вважатиметься злочином.

У березні народний депутат Гео Лерос оприлюднив відеозаписи, на яких брат Андрія Єрмака Денис проводить співбесіди на посади в органах влади.

Андрій Єрмак подав заяви до Служби безпеки й Державного бюро розслідувань. Правоохоронці відкрили кілька кримінальних проваджень.

— Є державна таємниця. Нею захищені матеріали кримінального судочинства. Створювати ще одну заборону на висвітлення інформації немає сенсу, — вважає колишній заступник генпрокурора Віктор Чумак, 62 роки.

— Коли громадянин дізнався інформацію з таємних розмов чиновників, він має право її оприлюднити. Якщо це важливо для суспільства.

Не думаю, що такий закон ухвалять. Влада боляче реагує на інформаційні "зливи". І демонструють дивну позицію. Кажуть, журналістів це не стосуватиметься. Кого ж тоді? Гео Лероса чи Деркача?

Запис робили в переговорній кімнаті Офіса президента. Але вони не хочуть розслідувати, хто саме це зробив. А Лероса, який виклав відео, давайте притягнемо до відповідальності. Це подвійні стандарти. І втрачає сенс закон про викривачів корупції. Скажімо, я дізнався, що чиновник хоче дати іншому купу грошей, і оприлюднив це. Кого тепер саджати — корупціонерів чи того, хто злив інформацію?

В інформаційний вік не можна приховати дані, не захищені спеціальним грифом. Як і поставити "таємно" на всі розмови чиновників.

Зараз ви читаєте новину «Розмови чиновників хочуть засекретити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути