Ексклюзиви
вівторок, 27 березня 2018 07:50

Рішення суду щодо Савченко залежатиме від політичної ситуації

— Не вірю, що Надії Савченко дадуть довічне ув'язнення. Хоча вона пішла ва-банк. Інакше не вміє — хоче все або нічого, — говорить політолог 62-річний Олександр Кочетков.

Чим закінчиться справа? Коли можна чекати на рішення суду?

— Ця справа може тягтися роками. Такі в нас уже є. Була надія, що саме в цьому випадку Генпрокуратура і Служба безпеки добре підготуються до судового процесу. А не так, як у справі Януковича, яка фактично перетворилася на судилище проти Революції гідності. На жаль, бачимо — нічого не змінилося. Докази й аргументація поки що виглядають непереконливо.

Рішення у справі суд прийматиме залежно від політичної ситуації. Перший варіант: якщо суддя вважатиме, що це якимось чином допоможе йому в кар'єрі. Другий — залежно від тиску влади. Також на рішення впливатиме реакція західних партнерів. Треба брати до уваги, що Савченко опинилася на волі завдяки позиції США і Європи. Зараз вони потрапили в ідіотське становище. Бо фактично визволяли з російської в'язниці людину, яка разом із маріонетками Кремля готує терористичні акти. Можливо, проситимуть Київ спустити справу на гальмах. Тоді для Савченко це закінчиться швидко й безболісно. Так було з Геннадієм Корбаном (колишній заступник губернатора Дніпропетровської області. Очолював партію "Укроп". 21 березня 2016-го отримав півтора року умовного ув'язнення за викрадення людини. Всі звинувачення правоохоронців на свою адресу спростував. Пішов із посади голови партії. — ГПУ).

А якщо міжнародні партнери вимагатимуть максимально чесного суду і справедливого розслідування?

— Тоді для влади буде біда. Справедливе розслідування — на користь Надії. Їй інкримінують теракт із людськими жертвами. Але ні теракту, ні жертв немає. Це були тільки наміри.

По-друге, не може бути серйозного теракту й замаху на життя державних діячів, який планують дві особи, а навколо них крутяться працівники СБУ. Якщо розказуємо про міномет, то скільки людей обслуговує його? Троє-п'ятеро. Мінометів було кілька. Отже, треба хоча б 15 осіб. Де вони? За об'єктивного розгляду справа розсиплеться.

Якщо Захід не заперечуватиме, то Савченко сховають у СІЗО і вичікуватимуть, як з Олександром Єфремовим (колишній голова фракції Партії регіонів. Його звинувачують у державній зраді та в допомозі під час захоплення будівлі Луганського управління СБУ, організаційній підтримці терористичної ЛНР, зміні кордонів України, що призвело до загибелі людей. Затримали в липні 2016‑го. Із 13 січня перебуває у Старобільському СІЗО на Луганщині. — ГПУ).

Як справа вплине на Надію Савченко?

— Як людину це її бадьорить. Вона знову опинилася в центрі уваги й буквально розквітла. Готова йти у СІЗО, робити що завгодно. Бо щиро вважає, її місія — рятувати країну. Рятувати так, як їй здається правильно. Надія починає нарощувати свій рейтинг. Бо каже те, про думають більшість українців.

Як це впливатиме на інших політиків?

— Йде жорстка і щира критика президента від людини, яка з ним не мала жодних спільних справ, яку він нагороджував. Його рейтинг падатиме.

На Тимошенко ця історія особливо не вплине — у неї сталий електорат. Його майже неможливо переагітувати.

Савченко відкушуватиме відсотки в інших популістів — Ляшка, Рабіновича, Капліна. Її політична сила матиме непогані шанси пройти до наступної Верховної Ради. А от претензії Надії на президентство — абсолютно невиправдані.

Зараз ви читаєте новину «Рішення суду щодо Савченко залежатиме від політичної ситуації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути