пʼятниця, 23 лютого 2024 07:00

Почали масову вакцинацію дітей від смертельної хвороби

Почали масову вакцинацію дітей від смертельної хвороби
Винахідник вакцини від поліємеліту отримав президентську медаль Свободи, 4 почесні наукові ступені. Фото: alev-biz

У США дослідник Джонас Солк 23 лютого 1954-го зробив масове щеплення 5 тис. школярам проти поліомієліту. Завдяки цьому захворювання людей на поліомієліт скоротилось на 99%

Після Другої світової війни світ стикнувся із спалахом поліомієліт. 40% хворих калічив параліч, 10% гинуло від дихальної недостатності. Лікування не існувало. Син польських емігрантів доктор Джонас Солк шукав ліки від поліомієліту. В лабораторії університеті Пітсбурга провів більше 2 років. Виділив групу живих вірусів поліомієліту, умертвив їх за допомогою формаліну.

На основі мертвих вірусів створив вакцину. Вона стимулює в організмі людини вироблення власних антитіл проти збудника хвороби. Результати приголомшили – людський імунітет виробив антитіла і вони стали захищеними від хвороби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцину випробували на покусаному хлопчику

В Департаменті охорони здоров'я США дозволили вакцинацію майже неперевіреними препаратом школярів і добровольців. Школярам Пітсбургської гімназії у день вакцинації показали фільм, де Солк робив щеплення свої родині. Через рік на телебаченні фахівці фонду оголосили результати: вакцина нешкідлива. Вона надійно захищала від страшної хвороби. Американський уряд оголосив, що до середини літа хоче вакцинувати 57 млн чоловік. Пізнішу версію вакцини розробив Альберт Сабін у 1962-му. Вона містить ослаблений живий вірус. Її ковтають, а не колють. Скоро стала популярнішою за попередню, оскільки її дешевше виготовляти і легше вводити.

Вакцину передали у Європу і Радянський Союз. Захворювання людей на поліомієліт скоротилось на 99%. Вчений отримав президентську медаль Свободи, 4 почесні наукові ступені. До кінця життя шукав ліки від СНІДу і вакцину від раку.

Француз Луї Пастер 6 липня 1885 року провів першу успішну вакцинацію людини від сказу. Врятував життя 9-літньому Жозефу Мейстеру, якого вкусив скажений пес.

Зараз ви читаєте новину «Почали масову вакцинацію дітей від смертельної хвороби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути