четвер, 03 травня 2007 18:49

Президент звільнив двох суддів Конституційного суду

Президент Віктор Ющенко звільнив суддів Конституційного суду Валерія Пшеничного та Сюзанну Станік через порушення суддівської присяги. Відповідні укази він підписав 30 квітня та 1 травня.

До цього Пшеничний і Станік були заступниками голови Конституційного суду. Остання також була суддею-доповідачем у справі щодо законності першого указу президента про розпуск парламенту. У суд обоє були призначені ще президентом Леонідом Кучмою.

Станік і Пшеничний називають своє звільнення незаконним і просять втручання Генеральної прокуратури.

Керівник Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній, 37 років, звертає увагу на неузгодженість законодавства у цьому питанні. Згідно із законом "Про Конституційний суд", рішення про відставку суддів приймає Верховна Рада. Водночас Конституція дає право президентові призначати і звільняти суддів.

— У цьому політичному конфлікті сторони давно вже вийшли за межі права, — каже Доній. — Фактично, зараз руйнується правова система в Україні. Якщо буде йти все таким чином, то перемагатиме просто сильніший.

— Я сидів удома 30 числа, святкував день народження дружини, — розповідає 56-річний Валерій Пшеничний. — Мені дзвонять товариші, кажуть: "Включай "5-й канал". Я включаю, а там портрет президента і мій. Розказують, що президент підписав указ про звільнення судді Конституційного суду.

Пшеничний говорить, що після цього навіть нікому не дзвонив, просто випив чергову чарку. Зараз він звернувся до суду і Генпрокуратури.

— Підстав ніяких нема. Просто є покарання за політичну позицію, мабуть. Навіть не політичну, а вірніше, правову позицію, — виправляється суддя. — Це війна, політика. Я в політику не граю і не грався. Я став її жертвою.

Хоча до 15 травня Пшеничний у відпустці, вчора він був на роботі.

— В душі є обіда, — скаржиться суддя. — Бо якби був винний, то підняв би лапки, а мене ославили на всю Україну. Ніби за порушення присяги...

Зараз ви читаєте новину «Президент звільнив двох суддів Конституційного суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути