вівторок, 28 квітня 2009 16:51

Прем"єр вимагає розплатитися за газ за три дні

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко перед нарадою із мерами міст у столичному ”Укртелекомі”
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко перед нарадою із мерами міст у столичному ”Укртелекомі”

"До першого травня треба розрахуватися за газ із Росією, закрити всі платежі. Якщо ми не хочемо загострень із цією ситуацією, нам треба на ці три дні стати однією командою, — звернулася вчора до мерів міст глава уряду Юлія Тимошенко, 48 років. У столичному "Укртелекомі" вона провела нараду-телеміст.

У залі за круглим столом сидять керівник групи радників прем"єрки Віталій Гайдук, заступники голови "Нафтогазу" Ігор Діденко і Юрій Колбушкін та заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський.

Заходить Тимошенко. Вона у рожевому костюмі. Охоронець несе позад неї сумочку в тон її одягу. Ставить біля дверей під стілець, сам сідає на нього.

На плазмових екранах налагоджують зв"язок із містами.

— Бачу, Сімферополь погано підготувався до наради. На екрані тільки два прапори й порожні стільці, — всміхається глава уряду.

Дають сигнал, що все готово. Прем"єрка розправляє плечі.

— З 1 січня борги "Теплокомуненерго" подвоїлися. Якщо на початок року було трохи більше 2 мільярдів боргу перед "Нафтогазом" за природний газ, то на кінець опалювального сезону 4,9 мільярда гривень заборгованості, — каже Тимошенко. — Це дорівнює вартості природного газу для України за два місяці.

Хвалить уряд та "Нафтогаз", який знайшов шляхи розрахуватися й не допустив припинення постачання палива. Називає міста, які заборгували найбільше, — Харків, Київ, Донецьк, Кривий Ріг, Одеса.

Прем"єрка говорить, що протягом трьох днів місцева влада має погасити борги за газ підприємств "Теплокомуненерго". Для цього потрібно взяти кредити в комерційних банках.

На екрані два прапори й порожні стільці

У сумочці глави уряду пищить мобільний. Охоронець дістає його, несе Тимошенко. Вона вибігає із зали. За хвилину повертається. Нагинається біля стільця й дістає з сумочки інший. Сідає за стіл і шепоче по ньому, затуляючись долонею.

Тим часом Ігор Діденко, 44 роки, говорить:

— При бажанні всіх зацікавлених сторін процедура з банками може бути втілена за день-півтора.

Тимошенко спілкується з мерами тих міст, де найбільша заборгованість. Питає, чи зможуть вони у відведений нею термін розрахуватися за природний газ. Майже всі відповідають ствердно. Однак дехто скаржиться, що пізно отримав документи із заборгованості від "Нафтогазу".

— Я даю "Нафтогазу" чітку команду — налагодьте роботу, — Тимошенко підвищує голос і постукує ручкою по столі. — Те, що у вас тільки вчора деякі мери отримали документацію, говорить про  неприпустимі речі. Але за три дні ви маєте дати результат.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єр вимагає розплатитися за газ за три дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути