четвер, 16 січня 2020 06:25

Партії продають за 50 тисяч доларів

На початок 2020-го в Україні зареєстровані 349 партій, повідомили в Комітеті виборців України.

Торік з'явилися три — "Блок Володимира Сальдо" з керівними органами в Херсоні, "Партія чернівчан" і "Демократична сокира". Позаторік — одна. ­2015-го їх зареєстрували 78.

— Живих партій, що беруть участь у виборах, мають сайти, публічно працюють, не більше 60. Решта — існують на папері, — каже голова КВУ 46-річний Олексій Кошель.

— Міністерству юстиції треба дозволити автоматично позбавляти партію реєстраційного свідоцтва, якщо та не подає фінансові звіти до Національного агентства з питань запобігання корупції. А таких близько сотні.

У назві не може бути назв релігійних конфесій, національних меншин. Треба заборонити іменні партії. Закон не дозволяє регіональних. Де-юре вони мають всеукраїнський статус, а на практиці діють в одному місті чи області. Це ризик сепаратизму. Вимоги треба робити жорсткішими.

Створення партій давно перетворилося на бізнес. Свідоцтво, печатка й статут коштують 50 тисяч доларів (1,1 млн грн. — ГПУ). Фірми реєструють по кілька політсил для перепродажу. Популярні — без скандалів і з нейтральними назвами.

Зареєструвати партію доволі складно — потрібні осередки в кожній області. Політик, який хоче мати політичну силу з історією, її купує. "Слуга народу" не з'явилася з нуля. Змінили назву тієї, що формально існувала.

Українські політики хворіють на "генеральську недугу". Люблять титули, гарні посади, нагороди. Бізнесмени додають до візитівки напис "лідер політичної партії".

— За останні роки партійні бренди подешевшали. Раніше коштували 400–500 тисяч доларів. Забагато створили, а попиту немає. Кому треба — купують, а потім змінюють назву, — говорить політолог Володимир Фесенко, 61 рік.

— Деякі партії не висувають кандидатів. Проте їхні представники є у виборчих комісіях. На цьому заробляють, перепродають місця силам-фаворитам.

В Україні життєвий цикл партій — 10–15 років. Довго працює з одним лідером — Юлією Тимошенко — "Батьківщина". Подібна ситуація у політсилі Порошенка. "Солідарність" брала участь у створенні Партії регіонів, "Нашої України". 2014 року її відновили з назвою "Блок Петра Порошенка", зараз називається "Європейська солідарність". З політичного життя випадають ті, в яких немає рейтингового лідера. Хто знає, якою буде доля "Слуги народу", якщо Зеленський із соратниками підуть із політики.

Зараз ви читаєте новину «Партії продають за 50 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути