Ексклюзиви
вівторок, 18 вересня 2007 17:48

"Нехай вирок Кучмі буде умовний, із відстрочкою виконання"

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Григорій Омельченко склав депутатський мандат ще в червні й запевняє, що не працює в парламенті. Та зустріч призначив у комітетах Верховної Ради, а для інтерв’ю обрав кабінет Миколи Джиги з Партії регіонів
Григорій Омельченко склав депутатський мандат ще в червні й запевняє, що не працює в парламенті. Та зустріч призначив у комітетах Верховної Ради, а для інтерв’ю обрав кабінет Миколи Джиги з Партії регіонів

"Дивись! Вже можу з тобою танцювати", — 56-річний "бютівець" Григорій Омельченко розводить руки в сторони й показує, що вже добре себе почуває. У травні цього року його, тоді ще народного депутата, збила машина поблизу Верховної Ради. Сьогодні він уже ходить без палиці, але кілька разів на тиждень отримує понад 30 уколів у хребет.

Хоча Омельченко і склав повноваження народного депутата, але інтерв"ю призначає у комітетах Верховної Ради. Парламентська охорона його пропускає, навіть не запитуючи про посвідчення. "Бютівець" піднімається на третій поверх. Каже, що до нього в кабінет нині не потрапиш через ремонти. Тому заходить до голови комітету з боротьби з організованою злочинністю Миколи Джиги з Партії регіонів. На стіні тут висить портрет прем"єра Віктора Януковича.

— Тільки не вздумай мене фотографувати на цьому фоні. Бо я тобі зроблю! — наказує Омельченко фотографу.

Юлія Тимошенко обіцяє, якщо очолить уряд, то може повернутися до реприватизації деяких підприємств. Зокрема "Дніпроенерго", яке контролює мільярдер-"регіонал" Ринат Ахметов...

— Не вдавайтеся в ці дрібниці! — голосно вигукує Омельченко. — Ролі не грає, яке підприємство. Тільки відбулася приватизація з порушенням закону, через суд все анульовується. Хоч би й інопланетянин порушив закон — у ракету й відправити, звідки прилетів.

Чому вже 7 років не можуть розкрити вбивство журналіста Георгія Ґонґадзе?

— Причина проста: до цього злочину причетний колишній президент України Леонід Кучма. Це доведено парламентською слідчою комісією, яку я очолював. Ми зробили висновок, що Кучма є організатором викрадення Георгія Ґонґадзе, що потягло за собою тяжкі наслідки — його смерть. Ми встановили, що до злочину причетні такі особи: Леонід Кучма, колишній глава його адміністрації Володимир Литвин, колишній міністр внутрішніх справ, уже нині покійний Юрій Кравченко та колишній голова Служби безпеки України Леонід Деркач. Підбурювачем до злочину виступив Литвин, а Кучма віддав наказ Кравченку — організувати злочинні дії проти Ґонґадзе. Вплоть до викрадення його чеченцями.

Підбурювачем до злочину виступив Литвин, а Кучма віддав наказ Кравченку

Такі висновки зроблені лише на підставі плівок Мельниченка?

— Дорогенька моя, не перебивай! За моїми плечами — більше слідчо-оперативного досвіду, ніж ти прожила на світі, — з притиском відповідає Омельченко й продовжує: — І якщо цей висновок зробила слідча комісія, до якої входили представники різних політичних фракцій і проголосували одноголосно, то докази були вагомі. Вони перебувають у Генеральній прокуратурі. Наша комісія кваліфікувала їхні дії, як організацію викрадення, а не вбивство. За це їм присудили б від 5 до 10 років позбавлення волі.

Чому ж Генеральна прокуратура тупцює на місці?

— Це запитання до колишніх і нинішніх генпрокурорів: Медведька, Піскуна, Потебенька та Васильєва. Слідча комісія свою місію виконала. Було встановлено, що записи Мельниченка не підроблені. Переконаний, що разом із виконавцями викрадення Ґонґадзе на лаву підсудних має сісти й Святослав Піскун — за халатність при розслідуванні цієї справи. Разом з усіма іншими генеральними прокурорами, які належно не розслідували її.

Як Україні виходити з цієї ганебної ситуації?

— Треба, щоб люди повірили в те, що перед законом немає рівніших чи кривіших. Треба, щоб винні у злочині були покарані. Я не кровожадний. Я не хочу, щоб Кучму засуджували до довгих років ув"язнення. Нехай вирок йому буде умовний, із відстрочкою виконання. Хай буде позбавлення волі, а потім його президент помилує. Але лише тоді громадяни повірять, що всі дійсно рівні  перед законом, і гасло Ющенка починає діяти. І нинішній та майбутні президенти знатимуть, що їхнього попередника су-ди-ли! — Омельченко розтягує останнє слово по складах.

"Бютівець" каже, що якщо у наступній Верховній Раді його блок матиме 226 голосів, то коаліції з "Нашою Україною — Народною самообороною" не створюватимуть.

Тобто об"єднання з НУ-НС не буде?

— Буде. Ми сформуємо уряд. Але відповідальність ділитиметься вже пополам, і Кучма, Кравчук та іже з ними на лаву підсудних не сядуть. Але якщо в нас буде 226 голосів, то ми коаліцію ні з ким не створюватимемо й посадимо на лаву підсудних усіх винних. Якщо наш блок цього не зробить, то на наступних виборах я сам казатиму, щоб за наш блок і за мене особисто не голосували.

Наступного дня після розмови "ГПУ" зателефонувала Омельченкові й уточнила: чому ж він призначив зустріч у комітетах Верховної Ради? Адже повноваження народного депутата він склав ще у червні. Григорій Омелянович образився. Сказав, що у Верховній Раді України більше не працює і попросив більше йому не дзвонити.

Зараз ви читаєте новину «"Нехай вирок Кучмі буде умовний, із відстрочкою виконання"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути