середа, 07 березня 2012 00:00

Наталія Савчук не продала жодної книжки Ганни Герман

Автор: фото: Ольга Каменева
  Книга колишнього глави держави Леоніда Кучми ”После Майдана. Записки президента 2005-2006” (ліворуч) на столичному книжковому ринку Петрівка коштує 70 гривень
Книга колишнього глави держави Леоніда Кучми ”После Майдана. Записки президента 2005-2006” (ліворуч) на столичному книжковому ринку Петрівка коштує 70 гривень

— Зараз книжок українських політиків стало менше, бо їх ніхто не купує. Раніше теж мало купували, але хоч підходили, листали. А тепер кому вони потрібні? Ми їх і по телевізору бачимо, надоїли вже. От іноземними інтересуються — Черчиллем, Рузвельтом, — каже 46-річний Анатолій Миколайович, продавець найбільшого в Києві книжкового ринку Петрівка.

Чоловік у чорній спортивній шапці та коричневій дублянці спирається на прилавок. Його кіоск розміщений в одному з центральних рядів. Поряд велика калюжа. Жінки долають її навшпиньки. На стелажах за Достоєвським, Шекспіром, книжкою Лади Акімової "Моя Гурченко" та Георгія Данелія "Актерская книга" стоїть заклеєний у поліетилен твір Леоніда Кучми "После Майдана. Записки Президента 2005-2006". Коштує 70 грн.

— Давно вже стоїть, ніхто не купує, от я й прибрав подальше. Нате дивіться, — кидає спогади Кучми на сусідній столик, поряд із книжкою про Гітлера. Іншому покупцеві у великій хутряній шапці показує енциклопедію про відомих людей. За хвилину каже:

— Литвин сюди регулярно ходить. Бачив його десь дві неділі назад. Купив у мене книжки про Єльцина та Барака Обаму по 160 гривень. Не торгувався.

Підходжу до ятки в 53-му ряду з художньою літературою. На прилавку лежать книжки про Івана Мазепу, Теодора Рузвельта. 30-річний продавець у коричневій дублянці без шапки говорить по телефону.

— Ну ти ж хотів цю книжку? Забирай, бо вона в мене в одному екземплярі, — каже в трубку. Питає, що цікавить. Кажу, книжки політиків — Ющенка, Тимошенко, Азарова, Тігіпка, Януковича.

— А-а-а, так ви Януковичем інтересуєтесь? Немає нічого, — чоловік примружує очі. Швидко виходить з-за прилавка та йде геть.

На стелажі з економічною та юридичною літературою вгорі стоїть книжка екс-президента Віктора Ющенка "Вірю! Знаю! Можемо!".

— Я її раніше вобщє в ящик ховала. Такого через цього Ющенка наслухалася, — розказує продавець Ірина Політаєва, 37 років. Її ледь видно з-за прилавка. — Десь півгода тому назад якийсь чоловік побачив її. Як почав орать, матюкався і плювався. Такий-сякий, нічого не зробив. У людей же така асоціація — якщо я його виставила, то значить піддержую, — шепоче.

Роман Ганни Герман "Червона Атлантида" теж не популярний. Про це розповідають із 10 опитаних продавців. У когось купили два примірники, у когось один. Продавець української художньої літератури 50-річна Наталія Савчук не продала жодного. Просить за книжку 40 грн.

— Покупці принципово не беруть. В основному, реакція така: "А, це та сама Герман", — кривиться. — Я її читала. Книжка така собі. Авторка гарно виписала долі людей, хотіла скопіювати манеру Марії Матіос, та не вийшло.

Дістає книжку "Золота латина". Розгортає на першій сторінці. Водить пальцем по аркушу.

— Зібрав і упорядкував Володимир Литвин, — читає. — І коли він її тільки упорядковував? От чоловік, усе встигає, — піднімає брови, усміхається. — За нього, мабуть, хтось написав, а йому слава. Підручник Литвина з історії цього навчального року вставили в шкільну програму, то моментально розходиться. А до того ним ніхто й не цікавився.

Зараз ви читаєте новину «Наталія Савчук не продала жодної книжки Ганни Герман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути