четвер, 26 червня 2008 20:06

Наші нардепи мало виступали й не сварилися у Страсбурзі

"Вчера вечером после заседания политическую группу социалистов вывозили в деревню недалеко от Страсбурга", — розповідає нардеп-"регіонал" Сергій Ківалов, 54 роки. — У нас за столом были австрийцы, азербайджанцы, немцы, ну и с Украины несколько человек. Я со всеми общаюсь.

Ми розмовляємо в кулуарах Парламентської Асамблеї Ради Європи. Екс-голова Центральної виборчої комісії відповідає на запитання, з ким йому легше тут спілкуватися — із західними депутатами чи російськомовними представниками пострадянських країн. Ківалов каже, що володіє англійською.

Цього тижня дев"ять народних депутатів України беруть участь у черговій сесії ПАРЄ. Сім із них добиралися в неділю через Париж літаком компанії "Ейр Франс", спізнилися там на рейс до Страсбурга і провели ніч на понеділок в аеропорту.

— Поселилися в якомусь гуртожитку, де живе обслуговуючий персонал, — розказує секретар делегації Андрій Корнійчук. — Усюди сморід. Нам не дали навіть гігієнічний пакет — зубні щітки, пасту. А це ж усе залишилося в багажу в аеропорту.

У Страсбурзі делегація живе в готелях "Бах" і "Метрополь-Монополь". Проживання в першому коштує більше ніж 100 євро на добу, тобто майже 750 грн, у другому — близько 680.

У Верховній Раді можна обзивати одне одного

Засідання Асамблеї розпочинаються о десятій ранку. Із 13.00 до 15.00 — перерва, потім ще 2–3 год. дискусій.

— Фактично робота починається з восьмої ранку, — зауважує "бютівець" Григорій Омельченко, 57 років. — Це або засідання політичної групи Європейської народної партії, куди я входжу, або комітетів — я є членом юридичного, політичного та з питань міграції. Потім — засідання Асамблеї. Якби не моя фізична й психологічна підготовка, то дуже втомлювався б. Прикро, що серед українських членів ПАРЄ не всі завжди бувають на пленарних засіданнях і приїздять на засідання комітетів.

Без шику пообідати у звичайному страсбурзькому ресторані обійдеться щонайменше в 120–150 грн. Зате в Раді Європи ціни помірні — обід із першої та другої страв коштує майже 60 грн. У ресторані можна випити гарного французького вина — 25–30 грн за 250-грамову пляшечку, чашечка кави коштує 8 грн.

Утім, скуштувати страви можна безплатно в холі перед входом до сесійної зали ПАРЄ — на так званому лобі. Під час сесії Асамблеї там щодня в обідню перерву відбуваються презентації фотовиставок, книжок тощо. Усе це супроводжується фуршетами: пригощають вином і канапками. Вечорами після засідань Асамблеї члени ПАРЄ ходять на прийоми, які влаштовують національні делегації, політичні групи або керівництво Ради Європи.

Літня сесія ПАРЄ завершується сьогодні. Українські нардепи майже не виступали на її сесійних засіданнях. Найактивнішими були Григорій Омельченко та Сергій Головатий. Водночас українці багато спілкуються в кулуарах. Типові картинки: щось обговорюють "регіонал" Головатий і "нашоукраїнка" Ольга Герасим"юк, перемовляються "бютівець" Валерій Писаренко та "регіонал" Іван Попеску.

— У Верховній Раді можна сваритися й гризтися, обзивати одне одного непарламентськими словами, — каже Григорій Омельченко. — Але тут має бути моноліт.

Утім, питань, через які українські депутати могли б посваритися, ПАРЄ на цій сесії не розглядала.

Зараз ви читаєте новину «Наші нардепи мало виступали й не сварилися у Страсбурзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути