пʼятниця, 03 грудня 2010 03:00

Наметове містечко на Майдані стоїть понад 10 днів

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Київський майдан Незалежності, четвер, 2 грудня
Київський майдан Незалежності, четвер, 2 грудня

У четвер президент України мав сказати остаточне слово щодо долі Податкового кодексу — або повністю його відхилити, або внести поправки. Щоб почути рішення глави держави, на майдані Незалежності в Києві зібралися понад 5 тис. підприємців. Стоять біля наметового табору, який мітингувальники розбили 10 днів тому.

Останні три ночі стояв 13-градусний мороз. У таборі було близько сотні підприємців. Вікна наметів посклили. На підлогу покидали дерев'яні піддони, пінопласт і спальники.

— Грілися, як калачики. Лягали поближче один до одного, і було тепло. З вечора наїлися цибулі з салом і часником, — усміхається 35-річний Петро з Вінниці.

— Добиратися тяжко до Києва, — гріє руки біля інфрачервоного обігрівача 44-річна Ольга Мотінова з міста Красний Луч Луганської області. — До желєзнодорожной станції нам 60 кілометрів. Минулі рази трасу перегороджували даїшники. Тому приїжджають стільки, скільки зможуть прорватися.

Із двома пластиковими тарілками з харчоблоку виходить тернополянка Лідія Сухенко, 49 років. Виносить людям гарячий борщ.

— Кияни привезли цілих два бідони. Дуже добрий, із м'ясом. Зараз кашу гречану ще привезуть, — каже вона і йде між рядами. — Привозять хто що може, хто чим торгує.

На сцені виступають підприємці з регіонів. Виходить екс-голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів 36-річна Оксана Продан:

— До нас мають прийти представники Адміністрації президента і скажуть, який Податковий кодекс буде. Але люди які вийшли на мітинг, у першу чергу, вийшли проти знищення спрощеної системи оподаткування і послаблення ролі податкової. Сподіваємося, саме ці пункти будуть у кодексі змінені.

Натовпу її слова не сподобалися. Люди кричать "Вето! Вето!", маючи на увазі цілковите відхилення кодексу.

— На координаційній раді підприємців ми прийняли рішення про повне вето, — каже інший лідер акції Володимир Дорош, 36 років. — А те, що в нас тут розбіжності, то це не військова частина, одному всі підчинятися не можуть. Кожен має свою точку зору, але всі розуміють, що потрібна середина.

Включають пісню Руслани "Дикі танці". Люди тупцюють. Тим часом в одному з наметів кілька десятків протестувальників обступають Продан.

— Що ми робимо? Що ми вимагаємо? — кричать.

Продан стоїть мовчки.

— Нам главное сейчас сохранить координацию и не разойтись, — говорить одна з мітингувальниць.

— Вирішують, чи повне вето, чи часткове вето. Але люди настроєні йти до кінця, — говорить Олег Сірук із Хмельницького. — Бо нас кинуть і не оглянуться.

— Треба роз'їжджатися на місця і влаштувати владі такі форми боротьби, що Кабмін сам через тиждень втече. Наприклад, на ціннику пишете, що ціна товару 15 гривень, у тому числі податки ще 7 гривень, — каже президент Спілки підприємців та роботодавців Олександр Дудко.

О 14.00 на Майдані стояли понад 15 тис. осіб. Термометр показував -5°С. Люди ховалися від холоду і снігу в підземному переході, метро, кафе.

Зараз ви читаєте новину «Наметове містечко на Майдані стоїть понад 10 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути