понеділок, 23 квітня 2007 17:40

"Ми хочемо повернутися до сесійної зали"

Минулого тижня Християнсько-демократичний союз перейшов із блоку "Наша Україна" до блоку "Народна самооборона" Юрія Луценка". На минулих виборах за списками "Нашої України" народними депутатами стали троє членів ХДС. Один із них — 54-річний Антон Ружицький. Він розповів "ГПУ" про причини переходу його партії до іншого виборчого блоку.


Чому зараз ваша партія іде у блок Юрія Луценка?

— "Наша Україна" не заперечує, щоб ми були з ними, але як безпартійні — поодинці. Таким чином ми мали б призупинили своє членство в партії й увійти в список "Нашої України". Цей варіант дискримінаційний, а іншого нам не пропонували. Вони таким чином хочуть підсилити свою партію і це — один із ричагів. Є таке бачення в президента, щоби була дво- чи трипартійність в Україні. З моєї точки зору, зараз це неправильно.

Який у вас номер у списку блоку "Народна самооборона" Юрія Луценка"?

— Мене поставили на 26 позицію. Я цим незадоволений. Якщо блок набере три відсотки, то це — 21 мандат. Якщо я в області маю структуру п"ять тисяч людей, провів 310 депутатів усіх рівнів у області — можу ж принести більше користі в локомотиві блоку. А так — наш лідер Володимир Стретович — п"яте місце, Марущенко на 22-му.

Це гірші умови, ніж були в "Нашій Україні"?

— Так. Але тут ми зберігаємо партію. Індивідуально в "Нашій Україні" можна було щось виграти, але партійно — лише програти.

Чи можливе все ще об"єднання "Нашої України", "Української правиці" та "Народної самооборони" в один блок?

— Амбіції лідерів дуже перешкоджатимуть цьому. І доцільності я не бачу. Вимога президента — зробити мегаблок. Щоб народ знав — це біле, а це чорне. Тут — БЮТ, "Наша Україна" і всі решта, а там — "Регіони", соціалісти і комуністи. Юлія Володимирівна цього не хоче. Більше людей провести можна буде бодай двома колонами.

Але тоді знову змагання за виборця між "Нашою Україною" та БЮТом. Чи може в такому разі "Наша Україна" перемогти БЮТ?

— Не зможе, навіть разом із "Правицею" і "Самообороною". Окремо "Пправиця" не пройде. Можливо, тривідсотковий бар"єр подолає "Народна самооборона".

Чи йде мова про якесь залучення Володимира Литвина?

— Я не входжу в ті кола, які домовляються. Але чув, що нібито попередня розмова з Литвином триває. І його хотіли б бачити в "Нашій Україні". Як особистість він цікавий. Сподіваються, що його участь принесе додаткові голоси.

"Наша Україна" збирає заяви про складення мандатів. Чи ви написали таку заяву?

— Написав. Але закон вимагає, щоб депутат доводив у сесійній залі причини складення мандата. Потім повинна проголосувати більшість. Також ЦВК має ліквідувати списки потенційних народних депутатів. І кожен у списку повинен написати заяву, щоб його зняли зі списків... Словом, це дуже складна процедура. Тому коли Юлія Тимошенко і її група депутатів — десь 70 чоловік, а не всі 129 із фракції — написали заяви на ім"я Ющенка... Ющенко — не та людина, яка приймає рішення. Це політична гра. Юридичного механізму немає.

Чи можливе врегулювання кризи без проведення дострокових виборів?

— Я за це. Скажу відверто: Юлія Володимирівна настільки амбіційний політик, що поки вона не стане головою держави або уряду, всі вибори будуть нелегітимними. Це розуміють більшість людей у її фракції. Хоча є й ті, хто фанатично вірить у неї, бо вона гарно говорить.

Якщо президент скаже, щоб "Наша Україна" повернулась у сесійну залу, то так і буде. Можливо, варто б домовитися, щоб Юлію Володимирівну обрати головою Верховної Ради і працювати над Україною, над "Євро-2012". Треба йти на компроміс. Але я не знаю, чи є такі пропозиції, які б задовольнили Юлію Володимирівну, і вона на них погодилася.

Скажу відверто — із 81-го депутата "Нашої України", 50–60 думають так, як я. Але грають ту гру, яка нав"язана. Ми давно вже хочемо повернутися до сесійної зали і працювати. Бо народний депутат приймав присягу на вірність народові України, а не якійсь фракції.

Зараз ви читаєте новину «"Ми хочемо повернутися до сесійної зали"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути