пʼятниця, 16 листопада 2007 18:07

"Криза є не в блоці, а в партії "Народний союз "Наша Україна"

  Володимир Марущенко: ”Якщо Ющенко скаже Кириленку відмовитися від посади спікера — це буде зроблено”
Володимир Марущенко: ”Якщо Ющенко скаже Кириленку відмовитися від посади спікера — це буде зроблено”

Днями Юрій Луценко заявив, що група "Народна самооборона" у блоці НУ-НС зупиняє свою участь у процесі створення єдиної партії. До переговорів "самооборонці" повернуться, коли буде створена коаліція з БЮТ.

До групи Луценка входять депутати з партій "Вперед, Україно!" і Християнсько-демократичного союзу.

— Ми обговорили це і вирішили, що мають бути виконані обіцянки, що давалися виборцям. Тобто — створена помаранчева коаліція та змінений "Закон про політичні партії", — каже "ГПУ" заступник голови ХДС нардеп Володимир Марущенко, 39 років. — Після цього розпочнеться природній процес створення єдиної партії. Заява Луценка не означає вихід із переговорів, просто ми акцентуємо увагу на двох важливих для нас речах.

Чи свідчить це про кризу єдності у НУ-НС?

— Така криза є не в самому блоці, а в партії "Народний союз "Наша Україна". Її проблеми створюють враження, що є криза в цілому блоці.

Юрій Луценко сказав, що є група людей, які не хочуть коаліції з БЮТом і дискредитують блок. Назвав трьох. Чи може їх бути більше?

— Мені здається, що так. Я можу ще додати дві-три людини.

Скільки депутатів із блоку НУ-НС погодилися б на широку коаліцію, якщо б про це попросив Віктор Ющенко?

— Думаю, що "Народна самооборона" не погодиться в будь-якому випадку. А з інших десь 15 нардепів могли б виступити за широку коаліцію.

Подейкують, що перед поїздкою до Ізраїлю кілька днів тому президент наказав Віктору Балозі запропонувати В"ячеславові Кириленку відмовитися від спікерських амбіцій.

— Якби президент особисто попросив В"ячеслава Анатолійовича, то жодних проблем не було б. Адже під час особистої розмови бачиш очі людини, розумієш її. А коли від твого імені каже хтось третій, то де гарантія, що це відповідає дійсності?

Але можна зрозуміти і президента, якому така розмова буде емоційно важкою. Адже саме Ющенко запропонував Кириленка на головування в партії.

— Ми можемо займати різні посади, але маємо залишатися людьми. Треба чесно сказати, що в даний момент потрібно прийняти інше рішення. Кожна нормальна людина зрозуміє і сприйме це як належне.

Але ж усіх вищих посадовців президент звільняє без попередження — підписує указ, і все.

— Мені здається, що через певний час така практика припиниться.

Тобто нині Кириленко чекає на зустріч із Ющенком, щоб отримати пояснення особисто, і тоді оголосить про рішення?

— Гадаю, що так. Якщо президент особисто скаже Кириленку, що треба зняти свою кандидатуру — це буде зроблено. Можливо, у президента є інше бачення щодо розстановки  людей на посадах. Може, він вважає, що Кириленко має бути на посаді голови партії та керувати фракцією, а інший представник президента має очолити Верховну Раду.

Це може бути Іван Плющ?

— Так.

Зараз ви читаєте новину «"Криза є не в блоці, а в партії "Народний союз "Наша Україна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути