Ексклюзиви
четвер, 04 березня 2010 19:52

"Команда Януковича не допустить свободи слова в тому вигляді, якою вона була при Ющенкові"

  Політолог Вадим Карасьов каже, що Віктор Янукович — президент-господарник, а не президент-ідеолог
Політолог Вадим Карасьов каже, що Віктор Янукович — президент-господарник, а не президент-ідеолог

Президент Віктор Янукович тиждень працює на новій посаді. Скасував кілька указів свого попередника, видав нові. Зокрема, перейменував Секретаріат на Адміністрацію президента.

— Це знакове рішення, — вважає директор Інституту глобальних стратегій 53-річний Вадим Карасьов. — Одне із завдань Януковича — відновити вертикаль влади. Ідеться про вертикаль президентську й адміністративну. Обласні адміністрації будуть більш щільно вмонтовані в структуру президентської влади. Нова адміністрація Януковича виконуватиме потрійну роль: адміністративну, інформаційну та економічну. Одне із вдалих рішень Януковича — призначення Ірини Акімової першим заступником глави Адміністрації. Вона курируватиме економічний блок. Це має компенсувати можливий недостатній вплив нового президента на уряд. І для балансу різних груп впливу в Партії регіонів. Тому що глава Адміністрації Сергій Льовочкін — це одна група, його заступниця Ганна Герман — друга, Акімова — третя. Усе зроблено для того, щоб ніхто не залишився ображеним.

Чому в перші дні президентства Януковича з його сайта прибрали розділ про Голодомор?

— Це говорить, що Янукович не президент-ідеолог. Він — президент-господарник, який вирішує економічні питання. Ющенко був національно-державницьким президентом і в цьому бачив свою місію. Завдання Януковича — бути главою держави в адміністративному, апаратному, вертикальному, командному сенсі цього слова. Таке його політичне мислення. Хоча це крок назад. Побачимо, чи озолотить ця політика Україну й українців.

У перший день на посаді Віктор Федорович підписав указ про зменшення своєї зарплатні й скоротив на 20 відсотків апарат. Навіщо?

— Він мав у перші ж дні продемонструвати, що працює. Янукович знав, що цей вчинок сподобається людям.

Новому президентові треба буде взяти під контроль засоби масової інформації. І він це зробить. Команда Януковича не допустить свободи слова в тому вигляді, якою вона була при Ющенкові.

Чому спершу Янукович із закордонним візитом поїхав у Брюссель, а вже потім у Росію? Його ж називають проросійським президентом.

— Не треба робити з мухи слона. Ющенко 2005-го перший візит здійснив у Москву. Бо Росія тоді була ображена. Європі не треба було доказувати, що він буде європейським президентом. Це і так було зрозуміло. Те ж робить Янукович. Навіщо йому їхати в Москву, якщо в нього там є підтримка? Візит у Брюссель потрібен був, щоб вирівнювати ситуацію на європейському напрямку. Це принцип компенсації.

Зараз ви читаєте новину «"Команда Януковича не допустить свободи слова в тому вигляді, якою вона була при Ющенкові"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути